Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Παραμένει προκλητική η ισραηλινή στάση

BIENNH.--

Την απόφασή του να μη συμμετάσχει στη σύνοδο που θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα στη Φινλανδία με θέμα τη διαμόρφωση μιας αποπυρηνικοποιημένης Μέσης Ανατολής ανακοίνωσε, χτες, κατά την ετήσια πολυήμερη σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη ευνοϊκές συνθήκες στη συγκεκριμένη περιοχή για να γίνει ένα τέτοιο βήμα, το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί ούτε στις πιο ειρηνικές περιοχές του κόσμου».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα μεταξύ της ισραηλινής και της ιρανικής αντιπροσωπείας, καθώς η δεύτερη πήρε το λόγο για να υπενθυμίσει ότι το Ισραήλ εκτοξεύει κατηγορίες ενώ το ίδιο δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, γεγονός που το καθιστά απειλή για όλη την περιοχή. Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος ανταπάντησε ότι «απειλή είναι όσοι προσπαθούν να φτιάξουν πυρηνικά όπλα ασχέτως αν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη».

Η στάση αυτή καθώς και η άρνηση της ισραηλινής, και σε δεύτερο επίπεδο της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στη ΔΕΑΕ, να αποδεχτούν ως «κίνηση καλής θέλησης» την απόφαση των αραβικών κρατών να μην επιμείνουν στην υιοθέτηση κριτικής σε βάρος του Ισραήλ στο τελικό κείμενο της συνόδου, έχει προκαλέσει νέα ένταση στις ισραηλινο-αραβικές σχέσεις. Το Ισραήλ ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει ότι έχει πυρηνικό οπλοστάσιο, κάτι που θεωρείται βέβαιο.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου της ΔΕΑΕ, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, να προειδοποίησαν την ισραηλινή αντιπροσωπεία ότι με βάση τις επαφές τους με τις αραβικές ηγεσίες σε περίπτωση ισραηλινού πλήγματος κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, θα αναγκαστούν ακόμη και εκείνες οι αραβικές ηγεσίες που έχουν συνάψει συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ -Αίγυπτος και Ιορδανία- να «άρουν» τη συμφωνία υπό την πίεση της λαϊκής κατακραυγής, εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ