Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Καλεί σε ακρόαση πρώην και νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ

Συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις με αφορμή και τα δημοσιεύματα για τη συμμετοχή του Ε. Μεϊμαράκη σε υπόθεση με ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε χτες να καλέσει για ακρόαση τους πρώην (επί ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης Παπαδήμου) και τον νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ, προκειμένου να ενημερώσουν την επιτροπή σχετικά με τις έρευνες που έκανε και κάνει η υπηρεσία τους για πρώην ή νυν βουλευτές που εμφανίζονται να ελέγχονται για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Επίσης, η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στη χτεσινή της συνεδρίαση έκανε δεκτή την πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ να ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων νυν και πρώην βουλευτών ελέγχονται από το ΣΔΟΕ ή τους οικονομικούς εισαγγελείς για «αθέμιτο πλουτισμό» που δε δικαιολογείται από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που έκαναν κατά καιρούς.

Οπως δήλωσε χτες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, ο έλεγχος δεν αφορά 32 πολιτικούς, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, αλλά μόνο έναν βουλευτή της ΝΔ και έναν μικρότερου κόμματος. Πάντως, αργά χτες βράδυ, δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο λίστα με ονόματα 36 πολιτικών, τα «πόθεν έσχες» των οποίων φέρεται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αντιπαράθεση του προέδρου της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκη, με τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου για το δημοσίευμα της «Real News», που εμπλέκει τον πρώτο σε υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου χρήματος». Χτες, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που έχει κάνει από το 1989 μέχρι σήμερα και κάλεσε τον Ν. Χατζηνικολάου να πράξει το ίδιο. Επίσης, δήλωσε ότι θα δώσει εξουσιοδότηση προκειμένου να ανοιχτούν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί όπου και αν υπάρχουν.

Στην υπόθεση παρενέβη χτες και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ε. Ράικου, η οποία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαρροή στην εφημερίδα «Real News» στοιχείων της δικογραφίας που εμπλέκουν τους πολιτικούς Ε. Μεϊμαράκη, Μ. Λιάπη και Γ. Βουλγαράκη στην υπόθεση με το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Υπόγειες διαδρομές...

Στο μεταξύ, πολιτικές παρενέργειες στις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου με τον πρόεδρο της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκη, προκάλεσε χτες βράδυ η διαρροή επιστολής που έγινε από το Γραφείο Τύπου της Βουλής και στην οποία εμφανίζεται ότι ο Ε. Μεϊμαράκης ήταν γνώστης των καταγγελιών για την ύπαρξη σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο κουμπάρος του από τις 12 Σεπτέμβρη 2012, δηλαδή 11 μέρες πριν η «Real News» προχωρήσει στο επίμαχο δημοσίευμα.

Η επιστολή του Ιωσήφ Λιβανού (στην κατάθεση του οποίου στηρίχθηκε το δημοσίευμα για εμπλοκή Μεϊμαράκη - Βουλγαράκη - Λιάπη στο ξέπλυμα «μαύρου χρήματος») με καταγγελίες χωρίς ονόματα πολιτικών για συμμετοχή τους σε σκάνδαλο και για απειλές που δεχόταν από κάποιους, «τους οποίους συνδέουν στοχευμένες κουμπαριές με μεγάλο στέλεχος της ΝΔ» (ο Γ. Καρούζος, που τώρα έχει αντιπαράθεση με τον Ι. Λιβανό, είναι κουμπάρος του Ε. Μεϊμαράκη) παραλήφθηκε - ως «κοινοποιούμενη» - από τη γραμματεία του προέδρου της Βουλής στις 12 Σεπτέμβρη, ενώ ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν ήξερε τίποτα πριν το δημοσίευμα της «Real News», στις 23 Σεπτέμβρη.

Ωστόσο, αρχικός παραλήπτης της επιστολής ήταν ο πρωθυπουργός και η διαρροή από το Γραφείο Τύπου της Βουλής προφανώς ήθελε να δείξει ότι το γραφείο του πρωθυπουργού ήταν ενήμερο για την υπόθεση. Εσπευσμένα προσήλθε στη Βουλή ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού, ο οποίος επιβεβαίωσε την παραλαβή της επιστολής από το πρωθυπουργικό γραφείο λέγοντας ότι επειδή ο καταγγέλλων Ι. Λιβανός έκανε λόγο για απειλή της ζωής του, αυτή απλώς διαβιβάστηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα περαιτέρω και δεν ασχολήθηκε με την ουσία της καταγγελίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να είχε χτες και φραστικό επεισόδιο με τον βουλευτή της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλο, καθώς εξέλαβε την εμφάνισή του στο ραδιοσταθμό «Real fm» ως υποστηρικτική του Ν. Χατζηνικολάου, στη διαμάχη που υπάρχει μεταξύ τους. Για το περιεχόμενο της φραστικής αντιπαράθεσης κυκλοφόρησαν διάφορες εκδοχές και μετά από πολλές ώρες οι δυο τους, με δελτίο Τύπου, διέψευσαν «τον δήθεν μεταξύ τους διάλογο».

Αρθηκε η ασυλία Μπακογιάννη

Χτες επίσης η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ψηφοφορία, αποφάσισε - με τη σύμφωνη γνώμη της - την άρση της ασυλίας της Ντ. Μπακογιάννη (236 υπέρ, 5 κατά, 3 λευκά, 1 άκυρο) για ανακριβή δήλωση του «πόθεν έσχες». Η υπόθεση αφορά στο «πόθεν έσχες» του 2011, στο οποίο παραλείφθηκε να δηλωθεί ποσό ενός εκατομμυρίου δολαρίων που έβγαλε στο εξωτερικό ο σύζυγός της. Απέρριψε επίσης (224 κατά, 17 ναι, τρία λευκά, ένα άκυρο) την αίτηση άρσης ασυλίας του Δ. Παπαδημούλη μετά από μήνυση της Τζούλιας Αλεξανδράτου.

Τέλος, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποφάσισε χτες ομόφωνα να εισηγηθεί την άρση της ασυλίας του βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Κ. Μπαρμπαρούση για τη ρατσιστική και φασιστική επιδρομή κατά αλλοδαπών μικροπωλητών στο Μεσολόγγι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρσεις ασυλίας (2016-06-09 00:00:00.0)
Σκανδαλολογία, κλήσεις και παραπομπές (2012-10-02 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το σίριαλ με εισαγγελείς, διαρροές και λίστες (2012-09-29 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το σίριαλ με εισαγγελείς, διαρροές και λίστες (2012-09-29 00:00:00.0)
Παραπέμπεται σε δίκη ο Ισ. Κούβελος (2012-09-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ