Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Καμένοι το 67%

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διενέργησε εταιρία δημοσκοπήσεων για λογαριασμό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και αφορά το Χρηματιστήριο της Αθήνας και την εντύπωση που έχουν γύρω από αυτό οι πολίτες. Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες, προκύπτει ότι το «κλίμα» που δημιούργησαν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ τους ώθησε στο χρηματιστηριακό τζόγο, το 67% όσων έχουν εμπλακεί δηλώνουν ζημιωμένοι, τέσσερις στους πέντε δεν έχουν καμιά απολύτως εμπιστοσύνη στο ΧΑΑ, ενώ ανάμεσα στους πρώτους υπεύθυνους για την πορεία της οδού Σοφοκλέους πέραν της κυβέρνησης είναι και τα ΜΜΕ. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 2.400 ατόμων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με βάση την ανάλυση της έρευνας και την προβολή των στοιχείων της σε πανελλαδικά μεγέθη, προκύπτει ότι:

  • Από το 1997 περισσότεροι από 1.500.000 άτομα ασχολήθηκαν με το ΧΑΑ. Το ποσοστό αυτό είναι το 27% του συνόλου του πληθυσμού 18-65 χρόνων. Σήμερα ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι περί τις 700.000 άτομα.
  • Πάνω από 1.000.000 πολίτες ή το 67% δηλώνει ότι βγήκαν ζημιωμένοι από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, το 18% δηλώνει ότι ούτε έχασε ούτε κέρδισε, ενώ μόλις το 14% δηλώνει κέρδη από το χρηματιστηριακό τζόγο.
  • Το 75% των ερωτηθέντων δεν έχει καθόλου εμπιστοσύνη στο Χρηματιστήριο. Την ίδια στιγμή μόλις το 1% δηλώνει ότι έχει «πολλή εμπιστοσύνη» στο ΧΑΑ και το 15% «λίγο».
  • Αναφερόμενοι στους λόγους που τους ώθησαν στο Χρηματιστήριο, το 53,4% των ερωτηθέντων απαντά ότι τους ώθησε «το γενικό κλίμα», ενώ ποσοστό 33,2% απαντά το «φιλικό περιβάλλον» και «η οικογένειά μου». Δηλαδή, περίπου το 86% σπρώχτηκε στο ΧΑΑ από τη φημολογία και το κλίμα που είχαν δημιουργήσει κυβέρνηση και ΜΜΕ.
  • Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ποσοστό περί το 10% απαντά ότι τα ποσά που «έπαιξαν» στο ΧΑΑ δεν προέρχονται από τις αποταμιεύσεις τους, αλλά από τραπεζικό δανεισμό, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων κλπ.
  • Στο ερώτημα για το βαθμό ευθύνης για την πορεία του ΧΑΑ (με μάξιμουμ το 5) οι ερωτηθέντες «βαθμολογούν» με 3,8 την κυβέρνηση και τις χρηματιστηριακές εταιρίες, με 3,5 τα ΜΜΕ και τις εισηγμένες εταιρίες και λιγότερο τις τράπεζες και τις ΕΛΔΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ