Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
«Κυκλοφορεί» ελεύθερος

Αλλεπάλληλα κρούσματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης

«Βόλτες» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται να κάνει ο αφθώδης πυρετός, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πρόβλημα της γύμνιας των ελέγχων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Χτες έγινε γνωστό ότι πριν 12 μέρες εντοπίστηκαν τρία πιθανά κρούσματα αφθώδους πυρετού κοντά στο Παρίσι και πως τα κοπάδια που εντοπίστηκαν τα ύποπτα ζώα σφαγιάστηκαν προληπτικώς. Στην Ιταλία επίσης και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πεσκάρα σφάχτηκαν χτες ζώα που εισήχθησαν από τη Γαλλία και έφεραν την υποψία... της προσβολής από αφθώδη πυρετό. Πάντως στην Αγγλία, παρά τα μέτρα αντιμετώπισης που ανακοινώθηκαν, αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα κρούσματα αφθώδους πυρετού. Οι εστίες που εντοπίστηκε η ζωονόσος έφτασαν τις 200 μέσα σε τρεις βδομάδες και έπεται συνέχεια...

Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ από την πλευρά της εξακολουθεί να παρακολουθεί εξ αποστάσεως το πρόβλημα και να λαμβάνει αποφάσεις που δε θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα των βόρειων χωρών της ΕΕ. Το μόνο που κάνει για τους τύπους είναι να ανανεώνει ανά 10ήμερο τις ημερομηνίες ισχύς της καραντίνας στην Αγγλία. Στην Ελλάδα βέβαια, με το που εντοπιζόταν κάποιο κρούσμα αφθώδους πυρετού, έπεφτε με μιας πολύμηνη καραντίνα σε ολόκληρες περιοχές ή και σε όλη τη χώρα!

Εκτός αυτών αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελβετία ανακοίνωσε χτες την απαγόρευση εισαγωγών από τις χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα, ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης δήλωσε χτες πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα, αφού το τελευταίο διάστημα δεν έχουν γίνει εισαγωγές... ζώντων ζώων από τις επικίνδυνες χώρες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ