Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιέρωμα στον Γιώργο Σαραντάρη

Αφιερωμένο στον Γιώργο Σαραντάρη, στον αισθαντικό ποιητή, κριτικό και φιλόσοφο, που αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση στα ελληνικά Γράμματα, είναι το επεισόδιο της σειράς «Εποχές και Συγγραφείς» του Τάσου Ψαρρά, που θα προβληθεί σήμερα στις 18.00 από την ΕΤ1. Στη σύντομη ζωή του κατάφερε να δώσει ένα πλούσιο και πολυσχιδές έργο, με τον ευαίσθητο λιτό και περιεκτικό ποιητικό του λόγο αλλά και τον εύστοχο προβληματισμό που χαρακτηρίζει τα δοκίμιά του.

Ο Γιώργος Σαραντάρης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1908 στην Κωνσταντινούπολη κι έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στον Πειραιά όπου ο πατέρας του Δημήτριος με τον αδελφό του Ιωάννη ίδρυσαν διάφορες επιχειρήσεις στις αρχές του 20ού αιώνα. Προφανώς οι επιχειρήσεις δεν πήγαιναν τόσο καλά και η οικογένεια Σαραντάρη μετανάστευσε στη Μπολόνια κοντά σ' ένα θείο τους ο οποίος είχε αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ετσι οι εγκύκλιες σπουδές του ποιητή έγιναν στην ιταλική γλώσσα, και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια της Μπολόνια και Ματσεράτα.

Στην Ελλάδα ήρθε το Μάρτιο του 1931 για να υπηρετήσει στο στρατό και να δουλέψει. Ηταν ήδη διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ματσεράτα, γνώριζε άριστα ιταλικά και γαλλικά, άρα είχε όλα τα εφόδια για μια λαμπρή καριέρα.

Αλλά ο Σαραντάρης δεν ήθελε να εργαστεί κι ούτε υιοθετούσε τους κανόνες της αστικής ζωής που στηριζόταν στη μισθωτή εργασία ή στην επιχειρηματικότητα. Ηταν αφοσιωμένος στην ποίηση και στη φιλοσοφία πιστεύοντας πως η εργασία και οι πρακτικές της καθημερινής ζωής θα τον αποσπούσαν από τους πνευματικούς του προβληματισμούς και το δημιουργικό του έργο.

Παρέμεινε ποιητής και φιλόσοφος, και μετείχε στον «Φιλοσοφικό Ομιλο» που δημιούργησαν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος στην Πανεπιστημιακή Λέσχη και συζητούσαν πάνω σε φιλοσοφικά ζητήματα με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου. Στον όμιλο εκείνο μετείχε και ο Οδυσσέας Ελύτης καθώς κι ο μελετητής του έργου του Γιώργος Μαρινάκης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση του με τη Μελισσάνθη που αποδίδεται μέσα από την αλληλογραφία τους. Ο Σαραντάρης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο μέτωπο της Αλβανίας ασθένησε από τυφοειδή πυρετό και χάθηκε νεότατος το Φεβρουάριο του 1941 αφήνοντας πλούσιο ποιητικό και φιλοσοφικό έργο.

Ορισμένα γυρίσματα έγιναν στην Μπολόνια και βιντεοσκοπήθηκε υλικό από το αρχείο Σαραντάρη, που βρίσκεται στη Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και αποσπάσματα από το αρχείο της Μελισσάνθης που φυλάσσεται στο ΕΛΙΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ