Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα κυβερνητικά σχέδια για τη συρρίκνωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στο όνομα της «βιωσιμότητάς» του, γνωστοποιήθηκαν, χτες, και συμπληρώνουν τις περικοπές 36,9 δισ. ευρώ που ενέκρινε η κυβέρνηση του Φρ. Ολάντ που υποτίθεται θα «έφερνε άνεμο αλλαγής στην ΕΕ». Ετσι, στην αύξηση της φορολογίας κατά 0,15% στους συνταξιούχους, που είχε γνωστοποιηθεί την Παρασκευή, ήρθε να προστεθεί η «διευκρίνιση» ότι μέχρι το 2014 «η έκτακτη αυτή εισφορά στους συνταξιούχους θα αυξηθεί στο 0,3%». Παράλληλα, μειώνεται, χωρίς να είναι ακόμη σαφές πόσο, η συμμετοχή του κράτους στην αγορά φαρμάκων με εξαίρεση τα γενόσημα και αυξάνεται, εκ νέου, ο φόρος στον καπνό και στην μπύρα.

Συγκεκριμένα, ήδη στην τιμή της κάθε συσκευασίας καπνού το 64,25% αντιστοιχεί σε φόρους, που τώρα θα φτάσουν το 64,7%.Οσον αφορά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στόχος, όπως ανακοινώθηκε, είναι το συνολικό έλλειμμα των 13,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως υπολογίζεται για φέτος, να μειωθεί στα 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Για τουλάχιστον δύο χρόνια» θα ισχύσουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας κατά τον Γάλλο υπουργό Προϋπολογισμού. Ο Ζερόμ Καουζάκ υποστήριξε ότι «αν το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες» μια μείωση της φορολογίας θα εξεταστεί το 2015 και συμπλήρωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη «να μη ζητήσει παράταση για τη μείωση του ελλείμματός της» και να εφαρμόσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας, ασχέτως των «κορόνων» του κ. Ολάντ προεκλογικά καθώς τότε «ξιφουλκούσε» εναντίον του.

Σήμερα, το Σύμφωνο Σταθερότητας έρχεται προς έγκριση στη γαλλική βουλή. Την αντίθεσή του στο Σύμφωνο Σταθερότητας εξέφρασε, διοργανώνοντας διαδήλωση την Κυριακή στο Παρίσι, το Αριστερό Μέτωπο, το οποίο κατήγγειλε τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης, στη λογική μιας άλλης διαχείρισης, χωρίς να θίγει τη μήτρα που τις γεννά, δηλαδή την εξουσία των μονοπωλίων και την ΕΕ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και στο Βέλγιο.

Κλείνουν οι υψικάμινοι της «ArcelorMittal» στη Φλοράνζ

Σε αποκλεισμό της εγκατάστασης της σιδηρουργίας «ArcelorMittal» στην πόλη Φλοράνζ στην περιοχή Μοζέλ, στη Βόρεια Γαλλία, προχώρησαν, χτες, οι εργαζόμενοι που σφράγισαν και τις επτά πύλες του εργοστασίου έτσι ώστε να μη βγαίνει κανένα εμπόρευμα. Ο αποκλεισμός είναι, όπως είπαν, η αρχή κλιμακούμενων κινητοποιήσεων καθώς χτες η διοίκηση της μεγαλύτερης, στον κόσμο, σιδηρουργίας μετά από 14 μήνες εμπαιγμού, κατά τους οποίους μιλούσε για «προσωρινή παύση» εργασιών στις δύο υψικαμίνους της Φλοράνζ, ανακοίνωσε το κλείσιμό τους που οδηγεί στην ανεργία πάνω από 1.000 εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ