Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Λαϊκές αντιδράσεις και καταστολή

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας το Σάββατο, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, και της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ρίχνουν νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού για να βγει το κεφάλαιο αλώβητο από την καπιταλιστική κρίση.

Με συνθήματα του τύπου «Παραιτηθείτε» και «Δημοκρατία», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το κτίριο της Βουλής στη Μαδρίτη, που ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας. Αργά το βράδυ του Σαββάτου οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με αποτέλεσμα 12 προσαγωγές και τον τραυματισμό πολλών.

Οι διαδηλώσεις αυτές σε πλατείες, που στηρίζονται και από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αποτελούν μεν έκφραση λαϊκής οργής ωστόσο κυριαρχεί το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση και η τρόικα και αναζητείται μια άλλη μορφή διαχείρισης, που υποτίθεται ότι θα ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα, αλλά λείπει η λογική της σύγκρουσης με το κεφάλαιο. Κυριαρχούν μικροαστικές δυνάμεις και είναι μικρή η παρέμβαση στους χώρους δουλειάς. Οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΚΚ Λαών της Ισπανίας και στις Επιτροπές Εργατικής Ενότητας είναι αυτές που παλεύουν για να συνειδητοποιηθεί από τους εργάτες, τα άλλα λαϊκά στρώματα ότι η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση στους χώρους παραγωγής, στις γειτονιές, για τη ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του, την αποδέσμευση από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και την ανατροπή του καπιταλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ