Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Αυξάνεται η γήρανση του πληθυσμού

Την ανησυχητική αύξηση των ποσοστών γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού και τις αυξητικές τάσεις ως το 2050, οπότε προβλέπεται ότι σε πάνω από 60 χώρες το 30% των πολιτών θα είναι άνω των 60 ετών, διαπιστώνει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Σήμερα, 1 στους 9 κατοίκους του πλανήτη (893 εκατ. σε σύνολο παγκόσμιου πληθυσμού 7 δισ.) είναι άνω των 60 ετών, ενώ το 2050 θα φτάσουν τα 2 δισ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τα άτομα άνω των 60 ετών αναδεικνύονται διεθνώς ως μία από τις πιο παραμελημένες πληθυσμιακές ομάδες καθώς πολλοί ταλανίζονται από τη φτώχεια αφού είτε αναγκάζονται να δουλεύουν ή παίρνουν πολύ χαμηλές συντάξεις σε σχέση με τα χρήματα που χρυσοπληρώνουν στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Οπως σημειώνεται, μόλις το 1/5 των ανθρώπων άνω των 60 ετών παίρνουν σχετικά αξιοπρεπείς συντάξεις.

Η χώρα που κρατά παγκοσμίως το ρεκόρ γήρανσης πληθυσμού είναι η Ιαπωνία, της οποίας ήδη το 30% του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών. Το 2050 παρόμοια θα είναι η κατάσταση και σε χώρες όπως η Κίνα και ο Καναδάς. Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν προστασία των ηλικιωμένων, την παροχή υπηρεσιών, ωστόσο δε λένε κουβέντα για το γεγονός ότι ο καπιταλισμός που επιτίθεται μετωπικά στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα είναι αυτός που ευθύνεται για τη βαρβαρότητα που βιώνουν και οι απόμαχοι της δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ