Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκληραίνει τη στάση της στο Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τη στάση του απέναντι στους Κούρδους φαίνεται να σκληραίνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και την όξυνση των συγκρούσεων, που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Συρία. Ο Ρ. Ερντογάν κατηγορεί το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, για αναξιοπιστία, υποστηρίζοντας ότι δε συνέβαλε στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» εννοώντας το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ζήτησε από τη Βουλή της χώρας, την ανανέωση για ένα χρόνο της άδειας πραγματοποίησης επιδρομών εναντίον του ΡΚΚ σε ιρακινό έδαφος, ενώ ήδη η κατάσταση είναι τεταμένη και οι συγκρούσεις Κούρδων με δυνάμεις του τουρκικού στρατού είναι πλέον καθημερινές.

Οσον αφορά το Κουρδικό, και τον πόλεμο της Τουρκίας κατά του ΡΚΚ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε συνάντηση, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΑΚΡ, με τον Πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, στο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί και τον πρώην πρωθυπουργό της περιοχής, Μπαρχάμ Σαλέχ, στην οποία συζητήθηκε η «αντιτρομοκρατική συνεργασία».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρεί να τονίσει σε κάθε ευκαιρία την «οικονομική ανάπτυξη» της Τουρκίας, σημειώνοντας στην ομιλία του κατά το συνέδριο του κόμματός του ότι η χώρα θα αποπληρώσει το 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια του χρέους της στο ΔΝΤ, μέχρι τον Απρίλη του 2013. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη δεν αφορά το λαό της χώρας, που εξακολουθεί να βιώνει την ανεργία και τη φτώχεια.

Ο Ρ. Ερντογάν επανεξελέγη επικεφαλής του ΑΚΡ, ενώ το 2014 θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, λέγοντας ότι θέλει να είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα εκλεγεί με «καθολική ψηφοφορία». Παρών στο συνέδριο του ΑΚΡ ήταν και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ