Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΑΣΟΣ - ΣΠΑΡΤΗ
Σήμερα τα αγροτικά συλλαλητήρια

Με πανθασιακό συλλαλητήριο σήμερα στις 5 το απόγευμα στον Πρίνο, οι αγρότες και όλοι οι φορείς και κάτοικοι του νησιού θα απαιτήσουν μέτρα στήριξης της τιμής του λαδιού, καθώς και μέτρα στήριξης για τη φθίνουσα κτηνοτροφία και αλιεία.

Το συλλαλητήριο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή των φορέων του νησιού, μετά την ιδιαίτερη όξυνση που εμφανίζεται στο πρόβλημα διάθεσης του λαδιού, αλλά και στην τιμή. Οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως πλέον βρίσκονται έρμαια στα χέρια των εμπόρων που αγοράζουν το μόχθο τους έναντι εξευτελιστικής τιμής. Ετσι ενώ το κόστος παραγωγής του λαδιού ξεπερνά τις 1.000 δρχ. στο κιλό, όσοι μπόρεσαν να το πουλήσουν πληρώθηκαν μόλις με 500 δρχ. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του 2000 παραμένει αδιάθετο και οι συνεταιρισμοί εμφανίζονται ανήμποροι να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Με το σημερινό συλλαλητήριο οι Θασίτες διεκδικούν:

  • Να λειτουργήσει άμεσα εθνική παρέμβαση για το λάδι. Τιμή για τον άσο (οξύτητα 1) πάνω από 1.000 δρχ. το κιλό.
  • Να δοθεί εισοδηματική ενίσχυση 500 δρχ. ανά κιλό στους παραγωγούς για τα ήδη πουλημένα λάδια της φετινής οικονομικής περιόδου.
  • Να καταργηθεί η ποσόστωση στο λάδι, έτσι ώστε να δίνεται ολόκληρη η επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς, δηλαδή 460 δρχ. και να καταργηθεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας.

Για την κτηνοτροφία ζητούν:

  • Να επανέλθει το καθεστώς της επιδότησης στις τιμές των ζωοτροφών.
  • Να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα για τον έλεγχο των εισαγόμενων κρεάτων, ώστε να προστατευτεί η ντόπια παραγωγή.

Τέλος, στα πλαίσια της λήψης μέτρων για την προστασία για την αλιεία, οι κάτοικοι της Θάσου ζητούν να σταματήσει η πολιτική ιδιωτικοποίησης θαλάσσιων περιοχών και αλιευτικών εκμεταλλεύσεων από ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες «ιχθυοτρόφους».

Στη Σπάρτη

Στη Σπάρτη θα ακουστεί σήμερα η φωνή διαμαρτυρίας των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας. Στις 11 π.μ. γίνεται αγωνιστικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, με αίτημα αιχμής την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη του ελαιολάδου.

Το σημερινό συλλαλητήριο γίνεται μετά από απόφαση που πήραν οι εκπρόσωποι των Δήμων Γερονθρών, Θεραπνών, Κροκεών, Οινούντος, Πελλάνας και Σπάρτης, της Κοινότητας Καρυών, της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λακωνίας, των συνεταιρισμών Βορδώνιας, Δαφνίου, Θεολόγου, Κροκεών, Λογγάστρας, Πακίων και Σελλασίας και του Αγροτικού Συλλόγου Δαφνίου. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των αγροτών της Λακωνίας στην αγωνιστική συγκέντρωση τονίζεται ότι «πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση να πάρει άμεσα τα πιο κάτω μέτρα:

  • Να λειτουργήσει άμεσα η κρατική παρέμβαση, με ελάχιστη τιμή για φέτος 1.000 δρχ. το κιλό.
  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και να δίνεται ολόκληρη η επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς με βάση την παραγόμενη ποσότητα.
  • Να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αισχροκέρδεια, το παραεμπόριο και η νοθεία λαδιού.

Οι φορείς της Λακωνίας, που διοργανώνουν το σημερινό συλλαλητήριο, ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συντονίσουν τη δράση τους με τις άλλες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ