Κυριακή 7 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ετος Αλέκου Ξένου

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του συνθέτη και αγωνιστή Αλέκου Ξένου (2/5/1912), και στη Ζάκυνθο, τη γενέτειρά του, ο δήμος ανακήρυξε ομόφωνα το 2012 «Ετος Αλέκου Ξένου». Διοργανώνει μάλιστα τριήμερο αφιέρωμα στο έργο του μουσουργού την Παρασκευή 12, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτώβρη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων.

Την Παρασκευή 12/10, στις 8.30 μ.μ. την εκδήλωση θα ανοίξει ο δήμαρχος, Στέλιος Μποζίκης, Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Ακη Λαδικού, και παρουσίαση του προγράμματος του τριημέρου από τον συνθέτη και μαέστρο Ιάκωβο Κονιτόπουλο. Στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Η εποχή των Κενταύρων - ο Μουσουργός Αλέκος Ξένος (2009, 51΄)». Θα προηγηθεί ομιλία του σκηνοθέτη.

Στο μουσικό μέρος της βραδιάς ο πιανίστας Διονύσης Σεμιτέκολος θα ερμηνεύσει το έργο Φαντασία για πιάνο, ενώ οι Δημήτρης Ποταμίτης (μαντολίνο) και Διονύσης Μπουκουβάλας (πιάνο) θα παίξουν τον Χορό - Τραγούδι, ένα έργο που ο Αλέκος Ξένος εμπνεύστηκε από τη Ζάκυνθο.

Το Σάββατο 13/10 έχει προγραμματιστεί ημερίδα για τον Αλέκο Ξένο με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των Σπύρου Δεληγιαννόπουλου, Διονύση Μπουκουβάλα,Νίκου Καριώτη, Διονύση Σεμιτέκολου, Στέλιου Τζερμπίνου, Βύρωνα Φιδετζή και, το απόγευμα, των Αλέξανδρου Χαρκιολάκη, Θόδωρου Αντωνίου και Ιάκωβου Κονιτόπουλου.

Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων θα κλείσει με τη βραδινή συναυλία (8.30 μ.μ.) της χορωδίας του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Μαρσύας» που θα παρουσιάσει χορωδιακές συνθέσεις του Αλέκου Ξένου υπό τη διεύθυνση του Νίκου Καριώτη. Θα ακουστούν έργα σε ποίηση: Νικηφόρου Βρεττάκου, Αγγελου Σικελιανού, Γιάννη Ρίτσου, Κωστή Παλαμά κ.ά. Μεταξύ των τραγουδιών συγκαταλέγεται και το πασίγνωστο αντάρτικο τραγούδι του Αλέκου Ξένου «Του Αρη» σε στίχους Ν. Φλέγκα - Παπαδάκη.

Η Κυριακή 14/10, τελευταία μέρα της εκδήλωσης στη Ζάκυνθο, θα είναι αφιερωμένη μόνο στη μουσική του Αλέκου Ξένου. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. Η παιδική χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου θα παρουσιάσει 7 τραγούδια από το έργο Παιδικά Τραγούδια σε ποίηση Χάρη Σακελλαρίου και Γιώργου Μουρέλου (διεύθυνση χορωδίας: Σταύρος Αμπελάς).

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει, σε μια ιστορική ηχογράφηση, τον αξέχαστο Δημήτρη Λάγιο να τραγουδά το «Ακρα του τάφου σιωπή» από την καντάτα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Στη συνέχεια, οι Στέλλα Τσάνη (βιολί) και Φρίξος - Διονύσιος Μόρτζος (πιάνο) θα ερμηνεύσουν τη Σονάτα για Βιολί και Πιάνο (1958) του Αλέκου Ξένου. Φινάλε με τον Νίκια Λούντζη να παρουσιάζει τη «Συμφωνία της Αντίστασης», εμβληματικό έργο του συνθέτη...

Τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό της εκδήλωσης έχουν οι: Νίκιας Λούντζης, συγγραφέας, και Ιάκωβος Κονιτόπουλος, συνθέτης - μαέστρος. Οργανωτική Επιτροπή: Πρόεδρος: Ακης Λαδικός, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μέλη: Νίκιας Λούντζης, συγγραφέας, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, συνθέτης - μαέστρος, Στέλιος Τζερμπίνος, δικηγόρος - συγγραφέας. Στο πλαίσιο των ζακυνθινών εκδηλώσεων κεντρική οδός της πόλης θα πάρει το όνομα του Αλέκου Ξένου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ