Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Συνομιλίες για αμερικανική βάση

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», πρόσφατα ξεκίνησαν διαβουλεύσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τασκένδης για τη δημιουργία «Κέντρου ταχείας επέμβασης» στο έδαφος του Ουζμπεκιστάν, το οποίο μετά το 2014 θα λειτουργήσει ως στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το μεγαλύτερο μέρος των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών υλικών και εξοπλισμού, που μεταφέρονται από το Αφγανιστάν, θα παραμείνουν στο Ουζμπεκιστάν. Ακόμα, ωστόσο, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτικών που θα βρίσκονται μόνιμα στο Ουζμπεκιστάν.

Να σημειωθεί πως οι σχέσεις του Ουζμπεκιστάν και των ΗΠΑ διένυσαν μια «ταραγμένη περίοδο», μετά τα γεγονότα στο Αντιτζάν το 2005, όπου έχασαν τη ζωή τους 200 άνθρωποι, στις συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας με ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε προσέγγιση των ΗΠΑ. Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νόμο, ο όποιος επιτρέπει στις ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν το Ουζμπεκιστάν για την αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η πρόσφατη αποχώρηση (τον Ιούνη του 2012) του Ουζμπεκιστάν από την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), στην οποία ηγείται η Ρωσία, του επιτρέπει να εγκαταστήσει την αμερικανική βάση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΟΣΣΑ.

Η Μόσχα αντέδρασε αρνητικά στην πληροφορία για τη δημιουργία του «Κέντρου» στο Ουζμπεκιστάν. Στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας σχολίασαν πως «οι Ουζμπέκοι εταίροι μας πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις πιθανές επιπτώσεις της επέκτασης της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Τότε, ίσως καταλάβουν, πως σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή μετά το 2014, την ασφάλεια της χώρας τους θα την εξασφαλίσουν καλύτερα όχι οι ΗΠΑ, αλλά οι σύμμαχοι από την ΟΣΣΑ».

Την ίδια ώρα η Μόσχα αναπτύσσει τις σχέσεις με την Κιργισία, ως αντιστάθμισμα στην αποχώρηση του γειτονικού Ουζμπεκιστάν από την ΟΣΣΑ και προχωράει σε νέες συμφωνίες στον στρατιωτικό (παραμονή βάσεων) οικονομικό και ενεργειακό τομέα με τη χώρα αυτή.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ