Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: «Πράγματι, ο κόσμος βράζει (...) και ο χειμώνας αναμένεται ιδιαίτερα θερμός. Ποιος θα βρεθεί να κατηγορήσει ή να μην κατανοήσει όλο αυτόν τον κόσμο που διαμαρτύρεται; (...) Ας σταθούμε για λίγο στους τυχερούς: σε όσους ακόμα παραμένουν εργαζόμενοι, έστω και με μειώσεις. Είναι απλό: δεν βγαίνουν (...) Ακόμα και ένας θεωρούμενος πλέον καλός χαμηλός μισθός, όπως είναι τα χίλια διακόσια ευρώ καθαρά (1.200), χωρίς ενοίκιο, χωρίς παιδιά, χωρίς περιττές σπατάλες εννοείται, απλώς δεν βγαίνουν. Δεν είναι "της γης οι κολασμένοι" διότι έχουν δουλειά (ακόμα) και ο μισθός δεν είναι 700 ευρώ, είναι ένας μισθός αξιοπρεπής υπό τα νέα δεδομένα (...) Ομολογώ ότι δεν ξέρω πια προς τα πού το πάνε το πράγμα, είτε εδώ είτε στην Ευρώπη. Πάντως, ο απλός μισθωτός βράζει, διότι δεν βγαίνει» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: «Τριμηνιαία έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εργασίας δείχνει διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος που χωρίζει πλούσιους και φτωχούς. Η εφημερίδα Φρανκφούρτερ Ρουντσάου αναρωτιέται για πόσο ακόμη η κοινωνία θα ανέχεται οι πλούσιοι να πλουτίζουν ολοένα και περισσότερο; (...) επισημαίνει η Τζούλι Χάιλαντ: το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο δεν είναι πια παρά ένα μοντέλο εξαθλίωσης χωρίς όρια που υποστηρίζεται με αστυνομική βία και κρατική καταστολή» (από άρθρο στα ΝΕΑ).

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥΣ: «Η υπομονή του κόσμου εξαντλείται, υποστηρίζει με κύριο άρθρο της η "Νιου Γιορκ Τάιμς", τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία ενδέχεται να αυξηθούν (...) Με αφορμή τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και την Αθήνα, διαδηλώσεις που ενδέχεται να πληθύνουν τις επόμενες ημέρες, όπως σημειώνεται στο κύριο άρθρο, η υπομονή του κόσμου εξαντλείται ως προς τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας (...) Πολιτικές, σύμφωνα με τη σύνταξη της εφημερίδας, που είναι σαφές ότι θα επιδεινώσουν περαιτέρω τα δραματικά επίπεδα ανεργίας και θα καταστρέψουν τα δίκτυα προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, όταν αυτά χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Παρατίθεται μάλιστα η σχετική δήλωση του Jonathan Todd, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat: "Η ανεργία σε νέους, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι παρατεταμένη, απειλεί τον αυτοσεβασμό και την οικονομική δυναμική των νέων, τώρα και στο μέλλον", είπε ο Todd, υπογραμμίζοντας ότι "κι αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή στην κοινωνική συνοχή και να αυξήσει τον κίνδυνο πολιτικού εξτρεμισμού"» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ