Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Νέα δοκιμασία στις σχέσεις τους

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ περνούν νέα δοκιμασία μετά το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που εγκρίθηκε στις 2 Οκτώβρη στο Στρασβούργο, ύστερα από την κατάθεση κοινής έκθεσης του Χριστιανοδημοκράτη Ρουμάνου βουλευτή Γκιόργκι Φρούντα και του Σοσιαλιστή Ελβετού βουλευτή Αντρέα Γκρος.

Επιπλέον, η πρόταση της ΚΣΣΕ για τη μεταφορά της παρακολούθησης της κατάστασης στη Ρωσία στο επίπεδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας. Ο επικεφαλής της, Αλεξέι Πασκόφ, δήλωσε πως η Μόσχα θα δώσει την «κατάλληλη απάντηση».

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του ψηφίσματος, η Ρωσία τα τελευταία χρόνια κινήθηκε προς «αύξηση του αυταρχισμού» και «απέρριψε τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Το ψήφισμα απαιτεί από τη Ρωσία να επανεξετάσει τους πρόσφατα ψηφισμένους νόμους (για τη συκοφαντία, για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που χαρακτηρίζονται ως «ξένοι πράκτορες», για τις διαδηλώσεις), αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις (δίκη του Χοντορκόβσκι, του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot). Επιπλέον απαιτεί από τη Ρωσία να άρει την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας (που έχουν αποσχιστεί από τη Γεωργία) και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Υπερδνειστερία (που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία).

Ορισμένοι βουλευτές επιδίωξαν να μπει στο ψήφισμα και η απαίτηση «να σταματήσει η πολιτική και η οικονομική πίεση στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που ασκεί η εταιρεία Gazprom, μέσω των τιμών του φυσικού αερίου». Να σημειωθεί πως στις 3/10 η Λιθουανία ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε βάρος του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου, διεκδικώντας 1,87 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσω της μείωσης της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ