Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ενταση από την κατακρήμνιση του ριάλ

TEXΕΡΑΝΗ.--

Εξαιρετικά μεγάλη ένταση επικράτησε, χτες, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας. Ο συνταγματάρχης της Αστυνομίας Κχαλίλι Χελάλι δήλωνε ότι απλώς έγιναν ορισμένες επιχειρήσεις και διέψευδε ότι η αγορά «έμεινε κλειστή» ή «δόθηκε εντολή να μείνει κλειστή». Υπενθυμίζεται ότι η στάση της ομάδας των εμπόρων, η οποία είναι και ισχυρή και πολυάριθμη στο Ιράν και ιδιαίτερα στην Τεχεράνη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική επιτυχία της ισλαμικής επανάστασης του 1979.

Η λαϊκή δυσφορία φαίνεται ότι έχει ανέβει κατακόρυφα λόγω της διαρκώς επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης, της αύξησης της φτώχειας, της ανεργίας και του πληθωρισμού, εξελίξεις για τις οποίες ψέγονται οι πολιτικές επιλογές της ιρανικής ηγεσίας κάνοντας κύριο στόχο τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ.

Την περασμένη εβδομάδα, η συναλλαγματική ισοτιμία ήταν 24.000 ριάλ για ένα δολάριο και την τρέχουσα εβδομάδα έχει φτάσει τα 35.500 ριάλ το δολάριο, προκαλώντας αναταράξεις σε όλους τους τομείς της ιρανικής οικονομίας. Οι φήμες δε ότι η ιρανική ηγεσία ενίσχυσε η ίδια το δολάριο προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, έχει πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη λαϊκή αγανάκτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ