Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι ΗΠΑ «προσπάθησαν» για τη μη αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μυστικό ημιεπίσημο «έγγραφο», με το οποίο οι ΗΠΑ «προειδοποιούσαν» ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πέρυσι τέτοια εποχή περίπου, να μη στηρίξουν την πρόταση της Π. Αρχής για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ως ανεξάρτητου, υποστηρίζει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», επιβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον υιοθέτησε τις ισραηλινές θέσεις και επεδίωξε να προωθηθούν. Το δημοσίευμα, στο οποίο δεν κατονομάζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έλαβαν το συγκεκριμένο έγγραφο, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ επαναλάμβαναν το ισραηλινό επιχείρημα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Παλαιστινιακό παρά μόνο μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις» και ότι εμμέσως απειλούσαν ότι «η Π. Αρχή θα υποστεί σοβαρές συνέπειες σε διάφορα επίπεδα, κυρίως, στο οικονομικό, αν γίνει δεκτό το αίτημά της για ανεξαρτησία».

Πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι σήμερα ένα χρόνο μετά, τα παλαιστινιακά εδάφη, χωρίς να έχει γίνει δεκτό το αίτημα της ανεξαρτησίας λόγω της απειλής βέτο που έθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, βρίσκονται στο χείλος της απόλυτης οικονομικής κατάρρευσης, ενώ η Λωρίδα της Γάζας αργοπεθαίνει υπό το εμπάργκο της ΕΕ και των ΗΠΑ. Οπότε, αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς θα έκαναν διαφορετικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις οποίες απευθυνόταν το αμερικανικό έγγραφο, για να δυσχεράνει περισσότερο την καθημερινότητα των Παλαιστινίων, από ό,τι ήδη κάνουν. Η ΕΕ αναβαθμίζει τις σχέσεις με το θύτη Ισραήλ και υποτίθεται δίνει ανθρωπιστική βοήθεια στο θύμα, Παλαιστίνιους.

Στην τρέχουσα σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει, αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές, αίτημα για αναβάθμιση της Παλαιστίνης από οντότητα σε χώρα μη μέλος, κάτι που θα κληθούν να εγκρίνουν τα μέλη της Γ. Συνέλευσης, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα βέτο. Πρόκειται για πιο χαμηλόβαθμη αναγνώριση που θα μπορούσε, όμως, να λειτουργήσει ως πρώτο διπλωματικό βήμα, αφού μετά η Παλαιστίνη μπορεί να συμμετάσχει και να προτείνει υποψηφιότητες και θέματα σε σειρά υπηρεσιών όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγνωρίσεις του παλαιστινιακού κράτους και απαίτηση για εκεχειρία, στο φόντο όξυνσης του πολέμου (2024-06-01 00:00:00.0)
Σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ (2024-04-04 00:00:00.0)
Κατατέθηκε το παλαιστινιακό αίτημα για «κράτος - παρατηρητή» (2012-11-10 00:00:00.0)
Επιμένει η παλαιστινιακή πλευρά σε προϋποθέσεις για έναρξη διαλόγου (2011-10-22 00:00:00.0)
Στην πράξη καθημερινά η αλληλεγγύη (2004-01-14 00:00:00.0)
«Ορφανή» επίθεση κλιμακώνει την ένταση (2003-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ