Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Λουτρό αίματος από βομβιστικές επιθέσεις στο Χαλέπι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισε, χτες, το Χαλέπι, στην περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν 27 νεκρούς, 70 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενους στα συντρίμμια, στην πλειοψηφία τους στρατιώτες ή μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Πηγές προσκείμενες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή μιλούν για 40 νεκρούς, περισσότερους από 100 τραυματίες και πολλαπλάσιους αγνοούμενους, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με τα επίσημα συριακά ΜΜΕ, τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Σααντάλα αλ Τζαμπίρι και μία σε μία από τις εισόδους της παλιάς πόλης, σε σημεία που φαίνεται ότι ήταν εγκατεστημένα οδοφράγματα του στρατού καθώς και το διοικητήριο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, σε εξέλιξη βρίσκονται ευρείες επιχειρήσεις του στρατού στα προάστια Κουντσάγια, αλ Χάμα και Ντουμάρ της Δαμασκού. Πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς ανέφεραν 15 στρατιώτες νεκρούς σε μάχες στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι παρατηρεί μεγάλη συγκέντρωση ενόπλων στη συριακή πλευρά των υψωμάτων Γκολάν, χωρίς αυτοί να στρέφονται κατά του Ισραήλ, αν και για προληπτικούς λόγους έκλεισε διάφορα αξιοθέατα που βρίσκονται στην περιοχή και οι ισραηλινές δυνάμεις τέθηκαν σε συναγερμό.

Βλήμα από τη Συρία στην Τουρκία

Πέντε νεκροί, μία γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά της, και ακόμα εννιά τραυματίες, είναι τα θύματα επίθεσης που έπληξε την περιοχή Ακτσακαλέ της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία. Το βλήμα όλμου εκτοξεύθηκε από τη Συρία και χτύπησε κατοικία στην πόλη Ακτσακαλέ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί πολλές φορές πυρά, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων που διεξάγονται στη Συρία μεταξύ των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Μπασάρ αλ Ασαντ και των λεγόμενων «αντικαθεστωτικών».

Για την επίθεση ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε συνομιλίες και με τον διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από την Αγκυρα «να κρατήσει ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τις συριακές αρχές με σκοπό να περιοριστεί η ένταση που θα μπορούσε να κορυφωθεί με αφορμή το επεισόδιο».

  • Αργά το βράδυ, το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το τουρκικό πυροβολικό «απάντησε» στα συριακά πυρά στην μεθόριο, χωρίς να δοθεί καμία άλλη πληροφορία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ