Κυριακή 7 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δράση και ανταλλαγή πείρας στο δρόμο προς το Συνέδριο

Στο ρυθμό της προετοιμασίας του 11ου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 23-25 Νοέμβρη κινούνται οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πλατύ άνοιγμα στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα, πραγματοποιούν περιφερειακές συναντήσεις, συζητούν και ανταλλάσσουν πείρα από τα θετικά βήματα αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη δράση τους. Φέρνουν στο προσκήνιο τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας σε κάθε μια από τις περιοχές τους. Από ορισμένες συναντήσεις αναδείχθηκαν σημαντικά θέματα, τα οποία οι σύλλογοι και οι ομάδες ανέλαβαν να προετοιμαστούν για να παρουσιάσουν στο 11ο Συνέδριο. Η προσπάθεια της ΟΓΕ να δοθεί ώθηση στην οργάνωση της πάλης των γυναικών προσκρούει σε μια σειρά εμπόδια: Στο φόβο της απόλυσης και της ανεργίας, στην ανασφάλεια και στο άγχος για το πώς θα καταφέρουν να καλύψουν βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους, στην απογοήτευση που τους δημιουργεί το γεγονός όταν είναι ανοργάνωτες και νιώθουν μόνες απέναντι στην επίθεση...

Προτεραιότητα σε εργαζόμενες και νέες γυναίκες

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες μετέφεραν οι σύλλογοι και οι ομάδες της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας στην περιφερειακή τους συνάντηση. Μια ενδεικτική εικόνα έδωσε η ομάδα της ΟΓΕ που δρα στο Δήμο Λοκρών, καθώς στη σύνθεσή της περιλαμβάνει αρκετές εργαζόμενες. Σε μεγάλο εργοστάσιο στον κλάδο των τροφίμων οι εργαζόμενες στην πραγματικότητα ασφαλίζονται με μισό ένσημο αλλά στα χαρτιά υπογράφουν για ολόκληρο το μισθό. Επίσης, βιώνουν την ανασφάλεια καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να μείνουν χωρίς δουλειά. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, περιμένουν κάθε Σάββατο βράδυ να χτυπήσει το τηλέφωνο για να μάθουν αν θα πάνε και την επόμενη εβδομάδα να δουλέψουν. Η ομάδα μαζεύεται στα σπίτια των μελών της και συζητά τακτικά για διάφορα θέματα. Στα μαζέματά της αυτά έχει αξιοποιήσει και τον πολιτισμό. Διαβάζουν ποιήματα, παρακολουθούν ταινίες με περιεχόμενο που εμπνέει τις γυναίκες και τις παρακινεί σε αγωνιστική δράση. Στην τελευταία της συνάντηση η ομάδα αποφάσισε να κινητοποιηθεί για την κατάσταση στο σχολείο της Τραγάνας, στο οποίο υπάρχει μία μόνο δασκάλα για να διδάξει παιδιά από έξι διαφορετικές τάξεις. Η ομάδα θα απευθυνθεί στο Σύλλογο των γονιών και σε άλλους φορείς, όπως είναι ο πολιτιστικός και ο αθλητικός σύλλογος της περιοχής για να δράσουν από κοινού.


Στην περιφερειακή συνάντηση στη Θράκη οι σύλλογοι και οι ομάδες αποφάσισαν να έρθουν στο Συνέδριο με εισήγηση για το ζήτημα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), καθώς η λειτουργία τους θα μετατρέψει την περιοχή τους σε φορολογικό παράδεισο για το κεφάλαιο και εργασιακή κόλαση για τις εργαζόμενες γυναίκες. Ο σύλλογος της Δράμας υπογράμμισε το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας, καθώς τα τελευταία 15 χρόνια έχουν χαθεί 11.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο του ιματισμού στην περιοχή. Σε προτεραιότητα ο σύλλογος έχει βάλει τις νέες γυναίκες, μεταξύ αυτών και τις σπουδάστριες του ΤΕΙ της πόλης, πολλές από τις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν και μάλιστα με εξαντλητικά ωράρια για να ανταποκριθούν στο κόστος των σπουδών και στα έξοδα της διαβίωσής τους. Αυτοτελή και πετυχημένη δράση ανέπτυξε ο σύλλογος της Ξάνθης με άξονα το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας. Οργάνωσε συζήτηση για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μοίρασε ανακοινώσεις και έβγαλε δελτία Τύπου, αξιοποίησε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε εξορμήσεις στο νοσοκομείο και στο παράρτημα του ΕΟΠΥΥ της Ξάνθης, σε νοσοκόμες, γιατρούς, βοηθητικό προσωπικό, ασθενείς. Η δραστηριότητα αυτή είχε ως αποτέλεσμα και νέες εγγραφές στο σύλλογο. Στη Ροδόπη ο σύλλογος βρέθηκε κοντά στις εργαζόμενες στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής, που δουλεύουν με πεντάμηνες συμβάσεις και ήταν απλήρωτες, κινητοποιήθηκε στο πλευρό τους διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Στην ίδια ρότα οι σύλλογοι και οι ομάδες της Θράκης σχεδιάζουν τη δράση τους για το επόμενο διάστημα και, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, ο κάθε σύλλογος χρειάζεται να γίνει ο ίδιος ο πιο αυστηρός κριτής της δράσης του.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς στο πλευρό των ταξικών σωματείων. Παρά τις δυσκολίες, σημειώθηκαν και θετικά βήματα, όπως στην περίπτωση εργοστασίου στο Δήμο Ταύρου - Μοσχάτου, όπου είκοσι εργαζόμενες απήργησαν για πρώτη φορά, αντιδρώντας στις περικοπές των μισθών τους που επιχειρεί ο εργοδότης.

Παρέμβαση στις αγρότισσες

Στη Θεσσαλία, η περιφερειακή συνάντηση ανέδειξε την επιδείνωση της ζωής της αγρότισσας στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Οι σύλλογοι της περιφέρειας σημείωσαν πως αυξάνονται οι αγρότες και οι αγρότισσες που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ασφάλιση, χωρίς γιατρούς και φάρμακα. Δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως δίπλα στις αγρότισσες υπάρχει και μεγάλος αριθμός εργατριών γης, που βιώνουν κι αυτές, ως γυναίκες της υπαίθρου, σημαντικά προβλήματα και κραυγαλέα ανισότητα. Με δεδομένο πως οι αγρότισσες έχουν θέση στην πάλη μέσα από τις γραμμές του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, οι σύλλογοι της Θεσσαλίας ανέλαβαν να μιλήσουν στο Συνέδριο σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες και τη δράση της ΟΓΕ σε αυτές.

Τη σκυτάλη στη δράση παίρνουν μια σειρά πρωτοβουλίες. Η ΟΓΕ έχει ορίσει την 6η Νοέμβρη ως ημέρα πανελλαδικής εξόρμησης μπροστά στο 11ο Συνέδριο, ώστε να φτάσει στις εργαζόμενες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις νέες γυναίκες, τις μετανάστριες το σύνθημα του Συνεδρίου: «Καμία μόνη της! Οργανωμένα αντιπαλεύουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας». Παράλληλα, οι σύλλογοι και οι ομάδες σε όλη τη χώρα εκδίδουν ψηφίσματα με τα οποία ζητούν να ψηφιστεί η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή το ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων. Την ίδια στιγμή καλούν τις γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας να συσπειρωθούν στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στην ΟΓΕ, να πάρουν τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους στα χέρια τους, να οργανωθούν και να παλέψουν για να αποτρέψουν τα νέα μέτρα, να αντεπιτεθούν για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ