Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Για τη στάση των άλλων δυνάμεων απέναντι στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών κάλεσαν πλατιά όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων να την στηρίξουν. Εχει μεγάλη σημασία τη στιγμή που κυβέρνηση - ΕΕ θέλουν να τσακίσουν κάθε λαϊκό δικαίωμα για να σωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, να γίνει αίτημα, υπόθεση του ίδιου του κινήματος η απαλλαγή του λαού από δανειακές συμβάσεις και μνημόνια, που αποτελούν εργαλεία τα οποία αξιοποιούνται για την ένταση της αντεργατικής επίθεσης. Μέχρι στιγμής δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, φορείς αλλά και φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι έχουν πάρει απόφαση στήριξης της συγκεκριμένης πρότασης νόμου. Ομως, σε μια σειρά συλλόγους η πρόταση νόμου του ΚΚΕ καταψηφίστηκε με τη μορφή... καλοπροβαρισμένης χορωδίας από ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ-EAAK, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΡΕΝ.

Οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, επιβεβαίωσαν το ρόλο τους ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στα ιδρύματα, ως υπερασπιστές της πολιτικής που γεννά τα μνημόνια, τη φτώχεια, τη ζωή χωρίς δικαιώματα. Οσο και να παριστάνουν τους «ανεξάρτητους», τους «διαφωνούντες», τους «προδομένους» από τα κόμματά τους, όταν χρειάζεται να υπερασπιστούν την απρόσκοπτη εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων εμποδίζοντας την ανάπτυξη της πάλης, δίνουν τα διαπιστευτήριά τους. Είπαν πολλά μαργαριτάρια στα ΔΣ οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών συνεταίρων. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ είπε: «Εδώ και 4 χρόνια δεν έχουμε ψηφίσει τίποτα που να λέει ΚΚΕ ή ΠΑΜΕ μέσα, θα το κάνουμε τώρα;». Στην πλειοψηφία των σχολών έλεγαν «δεν την στηρίζουμε γιατί είναι του ΚΚΕ και στα ΔΣ δεν στηρίζουμε κόμματα». Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια! Δεν τους ζήτησε κανείς να στηρίξουν ένα κόμμα αλλά μια πρόταση νόμου που συμφέρει το λαό. Θέλουν με αυτή την πρόφαση να κρύψουν τη συμφωνία τους στα μέτρα και την αντιλαϊκή πολιτική. Η πιο «καθαρή» τοποθέτηση από αυτές τις δυνάμεις υπήρξε στο ΤΕΙ της Αθήνας, όπου είπαν ότι «δεν την στηρίζουμε γιατί έτσι θα βγούμε από την ΕΕ». Αυτή είναι η ουσία της θέσης τους.

Οι εκπρόσωποι των ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΑΑΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΡΕΝ, χωρίς ντροπή, καταψήφισαν στα περισσότερα ΔΣ το να στηριχτεί η πρόταση νόμου. Αλλού έλεγαν «είναι του ΚΚΕ, δεν τη στηρίζουμε», αλλού έλεγαν «αυτά είναι υπόθεση του κινήματος, όχι των κοινοβουλίων». Εάν το λένε πραγματικά ότι είναι υπόθεση του κινήματος η κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, γιατί δε θέλουν τα όργανα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος να στηρίξουν μια πρόταση νόμου που συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση; Τυφλωμένοι από τον αντικομμουνισμό τους πιστεύουν ότι συμβάλλουν με τη συγκεκριμένη στάση στην ανάπτυξη της πάλης του λαού και της νεολαίας; Την ώρα που γενικεύεται η αντεργατική επίθεση, δεν αφορά το κίνημα και τα όργανά του, τα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις η στήριξη μιας πρότασης νόμου που στρέφεται ενάντια στα εργαλεία έντασης αυτής της επίθεσης, όπως είναι τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις...; Τελικά, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ πρέπει ή δεν πρέπει να στηριχτεί από όλο το λαό και το κίνημά του; Μήπως πρέπει να καταψηφιστεί κιόλας στη Βουλή επειδή είναι του ΚΚΕ; Οσους βερμπαλισμούς και αν ξεστομίσουν για «κίνημα» και «αγώνες», ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ βάζουν πλάτη για τη δημιουργία αυταπατών ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος με αλλαγή διαχειριστή στην εξουσία. Δεν έχουν προσανατολισμό πραγματικής ρήξης, αλλά θέλουν ένα κίνημα στην υπηρεσία της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που θα στηρίζει μια άλλη μορφή διαχείρισης. Θυμηθείτε: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (στηρίζει ΕΑΑΚ) αμέσως μετά τις εκλογές στις 6 Μάη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη διερευνητική εντολή, έσπευσε σε συνάντηση στη Βουλή...

Το ΚΚΕ τονίζει ότι οι δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και οι σχετικοί νόμοι υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, είναι εργαλείο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού. Με αυτό το κριτήριο κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου ως συμβολή στη λαϊκή πάλη. Οσοι φοιτητές και σπουδαστές θέλουν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στα νέα ολέθρια μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ και καταδικάζουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μόνιμα στη χρεοκοπία και στην εξαθλίωση, έχουν συμφέρον να τη στηρίξουν. Να γίνει κτήμα του εργατικού - λαϊκού και του σπουδαστικού κινήματος.


Δημήτρης ΒΙΤΑΛΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ