Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Σε στρατιωτική ετοιμότητα ενόψει της εκπνοής της προθεσμίας «ειρήνευσης»

ΑΛΓΕΡΙ.-

Αναπτύσσοντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, τόσο στους δρόμους των πόλεων αλλά και σε όλα τα εκτιμούμενα ως «νευραλγικά» σημεία της χώρας, η αλγερινή κυβέρνηση αναμένει την εκπνοή της προθεσμίας που είχε δοθεί στους ισλαμιστές μαχητές να παραδώσουν τα όπλα τους. Η προθεσμία λήγει σήμερα το πρωί, και ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα προειδοποίησε όσους εξτρεμιστές δεν παραδόθηκαν ότι «θα δοθεί μάχη χωρίς έλεος και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα» προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην εμφύλια αιματοχυσία που ταλανίζει τη χώρα, τα τελευταία 8 χρόνια, και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους με συντηρητικές εκτιμήσεις.

Με κύριο πεδίο ανάπτυξης δυνάμεων τις επαρχίες Τζίτζελ, στα ανατολικά του Αλγερίου, και Αϊν Ντέφλα, στα δυτικά, αλλά και κάθε επαρχία όπου έχουν αναπτύξει δράση οι ισλαμιστές εξτρεμιστές, ο αλγερινός στρατός, οι ειδικές του δυνάμεις αλλά και οι παραστρατιωτικές κυβερνητικές οργανώσεις είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, από χθες, ένα 24ωρο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας παράδοσης. Αν και δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στο διάστημα των έξι μηνών που μεσολάβησε ανάμεσα στην έγκριση, από τη Βουλή, του «σχεδίου συμφιλίωσης» που εισηγήθηκε ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και χτες, είχαν καταθέσει τα όπλα τους, περίπου, 1.700 ισλαμιστές, οι οποίοι δεν είχαν αναμειχθεί σε βομβιστικές επιθέσεις και σφαγές, και εξασφάλισαν αμνηστία.

Επί της ουσίας, ο κυριότερος όγκος των παραδοθέντων ανήκει στην ισλαμιστική οργάνωση «Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας», η οποία, ήδη, βρίσκεται σε διαρκή μυστικό διάλογο με την κυβέρνηση, από τα τέλη του 1997, οπότε και είχε κηρύξει μονομερή εκεχειρία. Επιπλέον, το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, ο «Στρατός Ισλαμικής Σωτηρίας» έχει διαλυθεί, ουσιαστικά, τον τελευταίο χρόνο. Οπως υποστήριζαν πηγές προσκείμενες στην αλγερινή κυβέρνηση, το μόνο ζήτημα που μένει να διευθετηθεί με τη συγκεκριμένη, και βασική, ισλαμιστική οργάνωση είναι η επανένταξη των μελών της στον κοινωνικό ιστό, όπου αποκτούν το δικαίωμα να συμμετέχουν και στην εκλογική διαδικασία.

Αντίθετα, η μικρότερη ισλαμιστική οργάνωση «Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα», η οποία θεωρείται υπεύθυνη και για τις περισσότερες σφαγές, δεν έχει αποδεχτεί το σχέδιο ειρήνευσης και εκτιμάται ότι θα είναι ο υπ' αριθμόν 1 στόχος των στρατιωτικών εκκαθαρίσεων που αναμένεται να ακολουθήσουν τη λήξη της προθεσμίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοψήφισμα για «το τέλος» της αιματοχυσίας (2005-09-30 00:00:00.0)
Σφαγών συνέχεια (2001-09-29 00:00:00.0)
Ενταση παρά το νέο διάγγελμα Μπουτεφλίκα (2001-05-30 00:00:00.0)
Με εγκαρδιότητα και τιμές η επίσκεψη Αθνάρ (2000-07-18 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις (2000-03-09 00:00:00.0)
Επικυρώθηκε η "νίκη" του μοναδικού υποψηφίου (1999-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ