Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Γερμανοί επιχειρηματίες για μπίζνες με τα σκουπίδια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στη χώρα μας, φθάνουν, σήμερα, Παρασκευή, στη Λάρισα, εκπρόσωποι γερμανικής εταιρείας, η οποία ενδιαφέρεται να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης, αξιοποιώντας τα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων προϊόντων.

Είχε προηγηθεί η, προ καιρού, επίσκεψη του νυν και του πρώην προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Λάρισας, Αντ. Γκουντάρα και Κ. Τζανακούλη, αντίστοιχα, καθώς και του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Ρ. Κομήτσα, στη Γερμανία, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας, οι οποίοι είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, λέγοντας ότι αναλαμβάνουν να διαχειρίζονται το σύνολο των απορριμμάτων, χωρίς επιβάρυνση για τον Φορέα, με τον οποίο θα συμπράξουν εταιρικά (η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - ΣΔΙΤ).

Αν και η επιλογή της εταιρείας που θα υλοποιήσει το «επενδυτικό σχέδιο» μαζί με τον ΦΟΔΣΑ Λάρισας θα γίνει με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, τον «πρώτο λόγο» μάλλον θα έχουν γερμανικές εταιρείες - ενδεχομένως σε συνεργασία με Ελληνες επιχειρηματίες - καθώς διαθέτουν και προηγμένη τεχνογνωσία και τα απαραίτητα κεφάλαια, ενώ γνωρίζουν καλά και την ελληνική αγορά.

Η Τοπική Διοίκηση φαίνεται να εξελίσσεται σε προνομιακό τομέα για το ενδιαφέρον των Γερμανών «επενδυτών» και προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η συμφωνία για «μεταφορά τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής υποστήριξης» από τη Γερμανία στους ελληνικούς δήμους, που συνυπέγραψαν, πρόσφατα, εκπρόσωποι των ΠΕΔ Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Βάδης - Βιρτεμβέργης της Γερμανίας, ενώ καθόλου τυχαίες δεν ήταν οι περιοδείες ανά την ελληνική επικράτεια και οι συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, του αρμόδιου για την Ελλάδα, Γερμανού υφυπουργού Χ. Φούχτελ, καθώς και του Γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη.

Εκτός από τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι Γερμανοί φέρεται να ενδιαφέρονται και για άλλες «επενδύσεις», με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα σχολεία, η αξιοποίηση της γεωθερμίας, αλλά και γεωργικών εκτάσεων. Ενδιαφέρον έχουν και για τον τομέα της Υγείας (προγράμματα λογισμικού που σχετίζονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης, ακόμα και το Ασφαλιστικό).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακύκλωση... με την υποστήριξη Πάιατ (2019-12-06 00:00:00.0)
Μοίρασμα της «πίτας» και στη διαχείριση των απορριμμάτων (2016-10-06 00:00:00.0)
Προωθούν ιδιωτικοποίηση στα απορρίμματα (2014-11-06 00:00:00.0)
Προχωρά η ιδιωτικοποίηση διαχείρισης απορριμμάτων (2013-06-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ