Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Αμερικανική δυσαρέσκεια για τη ρωσο-ιρανική συνεργασία

ΜΟΣΧΑ.-

«Η τακτική της επιβολής κυρώσεων δεν αποτελεί μέθοδο επίλυσης προβλημάτων, αν υποθέσει κανείς ότι υπάρχουν προβλήματα». Με αυτήν την κομψή, πλην ξεκάθαρα επικριτική, φράση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, απάντησε στην εντεινόμενη αμερικανική δυσαρέσκεια για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και στο Ιράν, που επισημοποιήθηκε κατά την τριήμερη επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου, Μοχάμαντ Χαταμί, στη Μόσχα, η οποία ολοκληρώθηκε χτες. Ο Ιβανόφ απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση Μπους για διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, μιλώντας για «αμερικανική υπόθεση».

Αναχωρώντας από τη Μόσχα, ο Χαταμί αφήνει πίσω του εμπειρογνώμονες, οι οποίοι, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρία Νοβόστι», θα απεργαστούν μαζί με Ρώσους συναδέλφους τους μια νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, που θα αφορά στην πώληση ρωσικών όπλων και στρατιωτικού υλικού στην Τεχεράνη.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το Μάη. Αυτή η προοπτική, όπως και η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στην πυρηνική ενέργεια έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, προσπαθώντας να τηρήσει χαμηλούς τόνους, συμβούλευε, χτες, τη Μόσχα ότι «δεν είναι σοφό να επενδύει κανείς σε καθεστώτα που δεν τηρούν διεθνή κριτήρια συμπεριφοράς». Εσπευσε, όμως, να τονίσει ότι, αφού ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις από τη ρωσική ηγεσία, για τον Λευκό Οίκο η Ρωσία δεν είναι εχθρός, απλώς «χρειάζεται να ακολουθηθεί μια ρεαλιστικότερη πολιτική προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη διμερής σχέση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ