Πέμπτη 18 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μαζικές συλλήψεις οφειλετών στο δημόσιο

 

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Σε μαζικές συλλήψεις, ακόμα και πολύ γνωστών πολιτικών και βιομηχάνων, προέβησαν χτες οι στρατιωτικές αρχές στο Πακιστάν, αφού παρήλθε η προθεσμία που είχε δώσει ο στρατηγός-πραξικοπηματίας Περβέζ Μουσαράφ για «αποπληρωμή» των οφειλόμενων στο δημόσιο.

Σε μια κίνηση εντυπώσεων, το εθνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο διέκοψε το πρόγραμμά του για να ανακοινώσει τα ονόματα των συλληφθέντων - και να κάνει γνωστό πως η πρώην πρωθυπουργός, Μπεναζίρ Μπούτο, «καταζητείται» για να εκτίσει ποινή που της επιβλήθηκε για σκάνδαλα διαφθοράς.

Η Μπούτο ζει στη Βρετανία. Είχε βρεθεί ένοχη σε δίκη περί διαφθοράς επί κυβερνήσεως του αποπεμφθέντος από τον Μουσαράφ πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 5 χρόνων. Αρνήθηκε να επιστρέψει στο Πακιστάν, λέγοντας ότι είναι αθώα των κατηγοριών που της απαγγέλθηκαν και ότι η δίκη της ήταν «στημένη». Ασκησε έφεση, αλλά η νέα στρατιωτική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε σχόλια όσον αφορά την υπόθεσή της.

Ο νέος νόμος που πέρασε το καθεστώς του Μουσαράφ και εφάρμοσε χτες, «εξοστρακίζει» από την πολιτική για 21 χρόνια όποιον (α) έχει βρεθεί ένοχος κατηγοριών διαφθοράς ή είναι οφειλέτης στο δημόσιο. Προβλέπει επίσης ποινές φυλάκισης έως και 14 χρόνια, ενώ καθορίζει ότι οι δίκες των κατηγορούμενων θα ολοκληρώνονται μέσα σε 30 μέρες, από ειδικά δικαστήρια. Επιτρέπει μία μόνο έφεση.

Εκτιμάται πως στις τράπεζες οφείλονται 4 δισ. δολάρια από δανειζόμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στην πλούσια ελίτ του Πακιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι πρώην υπουργοί, νομάρχες, κάτοχοι μεγάλων εκτάσεων γης, βιομήχανοι και πολιτικοί από όλα τα κόμματα.

Σύμφωνα με εφημερίδες, η οικογένεια του Ναουάζ Σαρίφ «επέστρεψε 6 εκατ. δολάρια» στο δημόσιο, ενώ συνολικά συγκεντρώθηκαν 138 εκατ. δολάρια από τα οφειλόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ