Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο αποκλεισμός συνεχίζει να σκοτώνει
  • Μεγάλες διαδηλώσεις στα Αυτόνομα Εδάφη στη χτεσινή «ημέρα οργής»
  • Δύο Παλαιστίνιοι ξεψύχησαν περιμένοντας την ισραηλινή άδεια διέλευσης, άλλος ένας νεκρός από πυρά

Ισραηλινός στρατιώτης σταματάει το νεαρό Παλαιστίνιο για έλεγχο...

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης σταματάει το νεαρό Παλαιστίνιο για έλεγχο...
ΚΑΡΝΙ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Ημέρα οργής η χτεσινή, όπως και η Παρασκευή, για τον παλαιστινιακό λαό μετά από έκκληση της οργάνωσης Φατάχ. Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά του αυστηρότατου αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στα αυτόνομα εδάφη και συγκρούστηκαν με τις ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας επρόκειτο να συνεδριάσει, αργά το βράδυ, με θέμα τη μερική χαλάρωση του αποκλεισμού. Οπως σχολιάζεται ευρέως, αυτές οι «καλές προθέσεις» αφορούν κυρίως το επίπεδο των εντυπώσεων, καθώς τόσο η Ουάσιγκτον, όπου πρόκειται να μεταβεί την επόμενη βδομάδα ο Αριέλ Σαρόν, όσο και η ΕΕ ασκούν έντονες πιέσεις, τις τελευταίες ημέρες, για άρση του αποκλεισμού και στήριξη της παλαιστινιακής οικονομίας.

Ενας 19χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός, χτες, στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι της Γάζας, από σφαίρα που δέχτηκε στην πλάτη. Παλαιστίνιοι υποστήριζαν ότι δε γίνονταν επεισόδια τη συγκεκριμένη στιγμή, ενώ ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι θα ερευνήσει το θέμα. Προς διερεύνηση παραπέμφθηκε, επίσης, ο θάνατος μιας Παλαιστίνιας στην Τζενίν, εξαιτίας της άρνησης των Ισραηλινών στρατιωτών να επιτρέψουν τη διέλευση στο ασθενοφόρο που τη μετέφερε στο νοσοκομείο, όπως και το ανάλογο περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε έναν συμπατριώτη της, την Τρίτη το βράδυ στη Νάμπλους, ο οποίος είχε υποστεί εγκεφαλικό.

Στο μεταξύ, χιλιάδες ήταν οι Παλαιστίνιοι, σε όλες τις αυτόνομες πόλεις, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Φατάχ και συμμετείχαν στις χτεσινές διαδηλώσεις με κύριο σύνθημα «τέλος στην κατοχή». Τα σφοδρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στη Ραμάλα, όπου τραυματίστηκαν 10 Παλαιστίνιοι, ενώ, τελικά, οι διαδηλωτές κατάφεραν να εκτοπίσουν Ισραηλινούς στρατιώτες από παρακείμενο λόφο και να «κλείσουν» πρόχειρα με χώμα μέρος των τάφρων που έχει ανοίξει στην περίμετρο της πόλης ο ισραηλινός στρατός. Επεισόδια σημειώθηκαν και στο προσφυγικό στρατόπεδο Καλάντια, έξω από τη Ραμάλα, όπως και στην πόλη Καλκιλία, όπου επανεπιβλήθηκε αυστηρός αποκλεισμός.

Αριστερά:Μια από τις πολλές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων

Associated Press

Αριστερά:Μια από τις πολλές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων
«Η ισραηλινή τακτική είναι μια πολιτική απαρτχάιντ, που δεν πρόκειται να καταπνίξει την Ιντιφάντα» δήλωνε, και πάλι χτες, ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε ότι «τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αυτό αποτελεί κήρυξη πολέμου».

Παρά τα γεγονότα αυτά, όμως, ο ισραηλινός στρατός επέμενε, χτες, ότι έχει χαλαρώσει μερικώς ο αποκλεισμός, ενώ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας επρόκειτο να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων. Από την πλευρά του, ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κρις Πάτεν, που επισκέφθηκε την περιοχή μαζί με την προεδρεύουσα της ΕΕ Σουηδέζα υπουργό Εξωτερικών Αννα Λιντ, επανέλαβε, μετά τη συνάντησή του με τον Αριέλ Σαρόν, ότι «κανένας λόγος ασφαλείας δε δικαιολογεί τον αποκλεισμό που οδηγεί σε κατάρρευση την παλαιστινιακή οικονομία και πυροδοτεί περαιτέρω την ένταση».

Εντείνουν τη συνεργασία τους οι Αραβες

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ, ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ εγκαινίασαν, χτες, το κοινό ενεργειακό δίκτυο των χωρών τους, στην κεντρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο Ντέιρ Αλί, της Συρίας. Στην τελευτή παραβρέθηκαν, επίσης, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τζουμχούρ Ερζουμέρ και ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Αμίρ Μουχάμαντ, των οποίων οι χώρες θα συμμετάσχουν, εντός των επομένων ετών, στο κοινό δίκτυο.

Στο περιθώριο των εγκαινίων, οι Ασαντ, Αμπντάλα και Μουμπάρακ συζήτησαν τα θέματα της αραβικής συνόδου κορυφής, που πραγματοποιείται στο Αμμάν, την 27η του Μάρτη με την προσοχή στραμμένη στην παλαιστινιακή εξέγερση και στα 10 χρόνια από την επιβολή των κυρώσεων στο Ιράκ. Οι τρεις ηγέτες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις ακόμη και για τη νέα ένταση που προκλήθηκε στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, με αφορμή τη λειτουργία ενός σταθμού άντλησης νερού, από τη λιβανική πλευρά, του 25% των υδάτων του ποταμού Ιορδάνη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι απείλησαν με στρατιωτικά αντίποινα, σε περίπτωση που η λιβανική πλευρά λειτουργήσει το σταθμό, χωρίς προηγούμενη ύπαρξη συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» το θέμα του νερού στη «διψασμένη περιοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνει το βάρβαρο αποκλεισμό στη Γάζα (2008-01-23 00:00:00.0)
Σχέδια οριστικού κατακερματισμού της Δυτικής Οχθης (2006-03-01 00:00:00.0)
Κινήσεις «βιτρίνας» (2005-02-10 00:00:00.0)
Στα ...βαθιά ο Αμπάς πριν καν ορκιστεί (2005-01-15 00:00:00.0)
Μερική άρση του αποκλεισμού μόνο στη Βηθλεέμ (2001-12-29 00:00:00.0)
Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες την ημέρα της «Καταστροφής» (2000-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ