Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Ζόραν Τζίντζιτς λέει τώρα: Φταίει η KFOR, το ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο...

Η KFOR σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ είχε το καθήκον «να αφοπλίσει όλους τους εξτρεμιστές Αλβανούς και πολίτες στο Κόσσοβο. Αυτό το καθήκον δεν το έλυσε.

Ακόμα χειρότερα: Οι εξτρεμιστικές δυνάμεις στο Κόσσοβο είναι εντελώς νόμιμες. Στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο οι άνθρωποι του UCK γίνονται δεκτοί με όλες τις τιμές που κανονικά επιφυλάσσονται σε κρατικούς πολιτικούς. Αυτό δεν είναι ούτε εποικοδομητικό ούτε παραδεκτό. Ετσι η κρίση του Κόσσοβου μεταφέρθηκε στη Νότια Σερβία και τη Μακεδονία».

Αυτό το απόσπασμα αποτελεί την αρχή μιας μακράς συνέντευξης του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς στη «Νόιες Ντόιτσλαντ», της Τετάρτης (14/3). Προτείνει για το σκοπό αυτό να σχηματιστεί «ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή» που να εξετάσει το ρόλο της KFOR. Νομίζει ότι η KFOR και ο ΟΗΕ βρίσκονται μπροστά στο ερώτημα αν πρέπει να υποστηρίξουν άμεσα τη Σερβία. Αν το πράξουν αυτό, ρισκάρουν να προκαλέσουν τους εξτρεμιστές Αλβανούς και να μεταφέρουν τον αγώνα στην περιοχή του Κοσσόβου. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι ακόμα έτοιμο να το κάνει αυτό.

Σε άλλη ερώτηση του συνεργάτη της γερμανικής εφημερίδας ο Τζίντζιτς απάντησε: «Οι Αμερικανοί πρέπει να καταπολεμήσουν αποφασιστικά τους Αλβανούς τρομοκράτες και να υποστηρίξουν τους μετριοπαθείς Αλβανούς. Ή πρέπει να ομολογήσουν την αποτυχία της αποστολής τους και να αποχωρήσουν από το Κόσσοβο».

Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, δήλωσε, άφησαν να δημιουργηθεί στους εξτρεμιστές Αλβανούς η εντύπωση ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια καθαρά εθνική περιοχή, αφού τους δημιούργησαν την αυταπάτη ότι γίνεται «σιωπηλά ανεκτή η εκδίωξη 200.000 και πάνω Σέρβων (από το Κόσσοβο)». Και η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο φέρουν την ευθύνη ότι τον Hashim Thagi «αντί να τον βάλουν στη λίστα των εγκληματιών πολέμου του δικαστηρίου της Χάγης τον δέχονται σαν κρατικό πολιτικό».

Για το Μαυροβούνιο

Ο Τζίντζιτς δήλωσε ότι υποστηρίζει να «μεταρρυθμιστεί το κοινό κράτος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Αν αυτό δε γίνεται, είναι προτιμότερο να χωρίσουμε». Βλέπει όμως τις δυσκολίες και τα ρίσκα για τον ίδιο τον Τζουγκάνοβιτς. Γιατί, τι θα συμβεί με τον κοινό (σερβο-μαυροβούνιο) στρατό, και τι θα γίνει με το Κόσσοβο και με το πάνω από 30% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου που «θα αντιστέκονταν στον αποχωρισμό από τη Σερβία; Τι θα συμβεί αν γίνουν συγκρούσεις στο Μαυροβούνιο;». Για το λόγο αυτό, συμβουλεύει τον Τζουγκάνοβιτς να επιβραδύνει τη διαδικασία αποχωρισμού και «να λύσει το πρόβλημα με λιγότερο ριζοσπαστικά μέτρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οπου να 'ναι» θα γίνουν νέες απελάσεις Σέρβων στη Χάγη... (2002-04-03 00:00:00.0)
Ανένδοτος ο «Αλβανικός Στρατός» (2001-12-07 00:00:00.0)
Κρίσιμες εκλογές στο Μαυροβούνιο (2001-04-22 00:00:00.0)
Νέες συνομιλίες για εγκατάσταση Ρώσων στο Οράχοβατς (1999-08-25 00:00:00.0)
Συλλήψεις και ανακρίσεις υπόπτων για τη σφαγή στο Γκράτσκο (1999-07-29 00:00:00.0)
Οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε... (1999-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ