Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Προς το παρόν χάθηκαν 4.000 θέσεις εργασίας

Αποκαλυπτικά για το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών τα στοιχεία, που αναφέρθηκαν στο 36ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων  στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις

Τα τελευταία εφτά χρόνια, περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις έχασαν την εργασία τους, πάνω από 5.000 δεν πληρώνονται κανονικά τα δεδουλευμένα τους, η μείωση των αποδοχών τους υπερβαίνει το 20%, ενώ δε διαφαίνεται καμία προοπτική επίλυσης του προβλήματος στο άμεσο μέλλον. Αν συνεχιστεί η ίδια αντισυνεταιριστική πολιτική, άλλοι 3.000 περίπου εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν από το συνεταιριστικό κίνημα.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν στο 36ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Στο Συνέδριο μετέχουν 227 αντιπρόσωποι από 116 πρωτοβάθμια σωματεία απ' όλη την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ στο χαιρετισμό του, όπως και οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ στις τοποθετήσεις τους, δεν ήταν δυνατό, μπροστά στο δεδομένο ακροατήριο τους, να μην παραδεχτούν ότι είναι ζοφερή η κατάσταση, που υπάρχει στους συνεταιρισμούς, που θύματά της είναι μαζί με τους παραγωγούς και οι εργαζόμενοι σ' αυτούς. Ωστόσο, αποσιώπησαν το ρόλο που έπαιξαν οι ίδιοι για να περάσει η αντιαγροτική και αντισυνεταιριστική πολιτική με τα γνωστά αποτελέσματα, όσο και για την προσπάθειά τους για ποδηγέτηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Τις ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, σημείωσε ένας αγρότης σύνεδρος, ο οποίος, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, παρατήρησε: «Διαφωνούν η ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΓΕΣΑΣΕ με την πολιτική καταβαράθρωσης των συνεταιρισμών, όπως υποστήριξαν εδώ; Τότε πώς εκδήλωσαν αυτή τη διαφωνία τους, με ασκήσεις επί χάρτου»;

Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσειςτόνισαν ότι η κρίση στους συνεταιρισμούς είναι αποτέλεσμα της γενικότερης ταξικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση σε πλήρη συμφωνία με τη ΝΔ. Ζήτησαν να απαγκιστρωθεί το συνεταιριστικό κίνημα από τον εργατοπατερισμό, τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και το ρουσφέτι και να αναζητήσει λύσεις, αλλάζοντας τον προσανατολισμό του. Χαρακτήρισαν «ταφόπετρα» για τους συνεταιρισμούς το νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή και ζήτησαν από τους εργαζόμενους να συντονίσουν τη δράση τους με τη μικρομεσαία αγροτιά.

Η λύση, πρόσθεσαν, είναι η εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής, που θα συγκρούεται με τη λογική της νέας ΚΑΠ, της ΟΝΕ, της «Ατζέντας του 2000» και θα διασφαλίζει:

- Δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου στη χώρα μας.

- Το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων και τις κοινωνικές κατακτήσεις του.

- Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

- Προνομιακή στήριξη των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο.

- Εξυγίανση και αναβάθμιση των ΑΣΟ, έτσι που να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας, με αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου.

Επίσης, στο χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι με αυτό επιχειρείται να επιβληθεί η μεγάλη καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενώ θα παραβιάζονται μεγάλες δημοκρατικές αρχές που έχουν κατακτηθεί με αγώνες. Ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον παραγωγικό συνεταιρισμό, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα που σχετίζονται με το μέσο αγροτικό κλήρο, που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, θα μειώνει το κόστος παραγωγής και, γενικά, θα συμβάλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναζωογόνηση της υπαίθρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ