Τρίτη 16 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ 2012 ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
6ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ
Λουκέτο μέσω ανακαίνισης

«Λουκέτο» μπαίνει στο ένα και μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο του ΙΚΑ, καθώς μέσω της ανακαίνισής του, με τη χορηγία του Ιδρύματος Λάτση, μετατρέπεται σε Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας (ΚΗΝ).

Η απόφαση της μετατροπής του 6ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ σε ΚΗΝ είναι η τελική κατάληξη της συγχώνευσης του νοσοκομείου με τον Αγιο Σάββα - στα πλαίσια των συγχωνεύσεων των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ στο λεγόμενο ΕΣΥ. Ηδη έχει μπει λουκέτο στο 1ο και στο 7ο θεραπευτήρια του ΙΚΑ, που έχουν συγχωνευτεί με τα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Αγιοι Ανάργυροι» και «Αγία Ολγα». Με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΙΚΑ, άνοιξε ο κατάλογος των γενικότερων συγχωνεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία, που πρέπει να έχουν μείωση 661 τομέων και κλινικών μέχρι την 31.12.2012.

Τα φύλλα πορείας που πήραν οι εργαζόμενοι και γιατροί του 6ου Θεραπευτηρίου το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ήρθαν σαν αποτέλεσμα της αποδόμησης του πολύτιμου σε υπηρεσίες σε καρκινοπαθείς νοσοκομείου που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.

Η ανακαίνιση του 6ου Θεραπευτηρίου γίνεται με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση και γι' αυτό το μελλοντικό ΚΗΝ - υπολογίζεται να λειτουργήσει σε ένα χρόνο - θα μετονομαστεί σε «Νίκος Κούρκουλος». Η χορηγία, την οποία έχει αποδεχτεί το υπουργείο Υγείας, «οδήγησε σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου», καθώς «προβλέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες τον Ιανουάριο του 2013», όπως αναφέρει σε έγγραφό του ο Διοικητής του Αγίου Σάββα Πάνος Μινογιάννης.

Η επίσπευση των εργασιών οδήγησε σε διαλυτικές αποφάσεις, καθώς, ουσιαστικά, καταργείται το τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής με τη μεταφορά του στον Αγιο Σάββα. Εκεί θα αντικαταστήσουν πεπαλαιωμένα μηχανήματα ηλικίας 30 χρόνων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν άλλο. Ετσι, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και οι εξωτερικοί - περιπατητικοί άρρωστοι θα στριμωχτούν σε άλλα νοσοκομεία, όπως το ΝΙΜΤΣ. Επιπλέον, τα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής μαστού, της γυναικολογικής, της πλαστικής και της ακτινολογίας θα αφομοιωθούν όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Διοικητή στον Αγιο Σάββα. Μ' άλλα λόγια καταργούνται. Ετσι οι ασφαλισμένοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν εισιτήριο πέντε ευρώ - που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα στο 6ο Θεραπευτήριο - για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Επιπλέον θα υποχρεώνονται στο χαράτσι συμμετοχής με 15% καθώς θα υποχρεώνονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για μαστογραφίες, υπερήχους και ακτινογραφίες.

Τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης επισημαίνει σε έγγραφό του (11.10.2012) ο μέχρι τώρα Διοικητής της 1ης Υγειονομονικής Περιφέρειας Αρης Μουσιώνης: «Η απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση χιλιάδων ογκολογικών ασθενών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και τη σημαντική αύξηση της δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων για το Δημόσιο», επισημαίνει ο Αρης Μουσιώνης και ζητά την άμεση αναστολή της απόφασης, καθώς μεταξύ των άλλων ακυρώνει παλιότερη απόφαση της 1ης ΥΠΕ για τη λειτουργία Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Πυρηνικής Ιατρικής και Βιοπαθολογικών Εξετάσεων εντός του 6ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ