Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
MAΛΙ
Υπόθεση βδομάδων η επέμβαση λένε οι Γάλλοι

ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακονίζουν τα «μαχαίρια» οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης στο δυτικοαφρικανικό Μάλι, μιλώντας για σχεδιασμό μερικών βδομάδων με πρόσχημα την καταπολέμηση ισλαμικών οργανώσεων που έχουν επιβάλει το δικό τους νόμο σε μία μεγάλη έκταση της χώρας.

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σημείωσε χτες ότι η «αφρικανική» επέμβαση είναι «θέμα βδομάδων και όχι μηνών» και ότι σε αυτή θα συμβάλει και το Παρίσι από άποψη σχεδιασμού και επιμελητειακής υποστήριξης. Επανέλαβε ότι δε θα συμμετάσχουν Γάλλοι ή στρατιώτες από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και ότι θα είναι μία επιχείρηση που θα πραγματοποιηθεί κύρια από τις 15 χώρες-μέλη της Αφρικανικής Ενωσης. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, βασικές πτυχές αυτής της αποστολής θα αποφασιστούν την ερχόμενη Παρασκευή (19 τρέχοντος) στη διάρκεια συνάντησης υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων από ΑΕ, ECOWAS και ΟΗΕ στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο.

Το ίδιο 24ωρο ανταποκριτής του Ασσοσιέιτετ Πρες επικαλούμενος πηγές στο Λευκό Οίκο αναφέρεται στις εντατικές προετοιμασίες των ΗΠΑ συνδέοντας τους ισλαμιστές με την επίθεση που σημειώθηκε το Σεπτέμβρη στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης με αποτέλεσμα το θάνατο του Αμερικανού πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς και άλλων τριών Αμερικανών. Το Μάλι είναι πρώην γαλλική αποικία, πρώτη σε παραγωγή βάμβακος σε όλη την Αφρική και η τρίτη σε παραγωγή χρυσού. Κρύβει στο υπέδαφός του, μεταξύ άλλων, σημαντικό ορυκτό πλούτο σε ουράνιο, χαλκό, πετρέλαιο, πράγμα που εξηγεί και το τεράστιο ιμπεριαλιστικό ενδιαφέρον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ