Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΣΛΟ
Εναρξη διαλόγου Κολομβιανών ανταρτών και κυβέρνησης

ΟΣΛΟ.--

Παρά την ολιγοήμερη καθυστέρηση άρχισαν χτες στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Οσλο, κεκλεισμένων των θυρών, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας FARC-EP.

«Βρισκόμαστε εδώ επιδιώκοντας την ειρήνευση και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Κολομβία», δήλωσε ο Λουτσιάνο Μαρίν Αράνγκο, γνωστός ως Ιβάν Μάρκες, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των FARC, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι αντιπροσωπείες σε ξενοδοχείο στο Χούρνταλ, 30 χιλιόμετρα βόρεια της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Η ατζέντα του διαλόγου κινείται σε πέντε βασικούς άξονες, την αγροτική ανάπτυξη και την αναδιανομή της γης, τις εγγυήσεις για τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, των συνδικαλιστών, των πολιτικών οργανώσεων και των κομμάτων κυρίως της αντιπολίτευσης, τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και την ένταξή τους στην πολιτική ζωή, εξεύρεση λύσης στον πρόβλημα του ναρκεμπορίου και η αποκατάσταση των θυμάτων των συγκρούσεων.

Ο διάλογος γίνεται και με τη συνδρομή εκπροσώπων τεσσάρων χωρών που θεωρούνται ως εγγυήτριες, η Νορβηγία, η Χιλή, η Κούβα και η Βενεζουέλα, ενώ μετά τον πρώτο προκαταρκτικό ολιγοήμερο γύρο που ξεκίνησε χτες στη Νορβηγία το κύριος μέρος του διαλόγου θα μεταφερθεί και θα πραγματοποιηθεί στην Κούβα.

Πάντως, ας σημειωθεί ότι ενώ οι FARc πρότειναν την κατάπαυση πυρός και των δύο πλευρών, ο κολομβιανός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ