Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκληρές μάχες και ελιγμοί Μπραχίμι

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός διοργάνωσε την Τετάρτη σύσκεψη με τα τσιράκια του στη Συρία
Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός διοργάνωσε την Τετάρτη σύσκεψη με τα τσιράκια του στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Στη συριακή πρωτεύουσα μεταβαίνει το Σάββατο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, προκειμένου να συζητήσει και με τη συριακή ηγεσία το σχέδιο που φέρεται να έχει επεξεργαστεί και προβλέπει τερματισμό των εχθροπραξιών αρχής γενομένης από τη μουσουλμανική γιορτή Αϊντ αλ Αντχα, στα τέλη του μήνα. Ο Μπραχίμι συζήτησε την κατάσταση και τις ιδέες του, μετά από τις Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, Σ. Αραβία, και με τη λιβανική και ιορδανική ηγεσία και δήλωσε κατηγορηματικά ότι «αν δεν τερματιστεί σύντομα και πλήρως η βία στη Συρία, τότε ο κίνδυνος ανάφλεξης ολόκληρης της περιοχής είναι περισσότερο από άμεσος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, ο Μπραχίμι φέρεται να προτείνει κατάπαυση πυρός για την εφαρμογή της οποίας θα αναλάβουν την ευθύνη οι δύο πλευρές (κυβέρνηση - αντικαθεστωτικοί) χωρίς απαραίτητα ν' αναπτυχθεί καμία ξένη δύναμη, ούτε από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ. Κατά τις ίδιες πηγές, οι πρώτες αντιδράσεις από τη συριακή κυβέρνηση αλλά και από τους αντικαθεστωτικούς είναι θετικές, ενώ υπέρ της εφαρμογής εκεχειρίας τάχθηκαν Τουρκία και Ιράν. Την υποστήριξή της στις προσπάθειες του Μπραχίμι επανέλαβε και η Ρωσία, ενώ θετικές ήταν οι νύξεις που έκανε και ο Μαροκινός βασιλιάς που επισκέπτεται την Ιορδανία και τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Εντός Συρίας, πάντως, οι συγκρούσεις μαίνονται με σκληρότητα. Οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν, την Τετάρτη, ελικόπτερο κοντά στην πόλη Μπσίντα όπου χτες όπως και στην Μπααρχτάτ συνεχίζονταν οι μάχες. Ανάλογο σκηνικό και στο Μααρέτ αλ Νούμαν, την, στρατηγικής σημασίας, πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στο Χαλέπι και τη Δαμασκό, και για πολλοστή ημέρα εξελίσσεται η επιχείρηση ανακατάληψης από το συριακό στρατό. Συγκρούσεις σημειώνονταν και χτες σε Χομς, Χαλέπι και Κουσάιρ, στην ευρύτερη περιοχή των οποίων το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA ανέφερε ότι «εκκαθαρίζονται περιοχές από τους τρομοκράτες». Επίσης, πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν, σε ενέδρα, στο Χάσακε, ενώ το πρακτορείο μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν θύματα από την ανατίναξη καμικάζι κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, επιστολή όπου καταγγέλλει ότι αυξάνονται καθημερινά τα στοιχεία που αποδεικνύουν την άμεση στήριξη που «οι τρομοκρατικές ομάδες λαμβάνουν από Κατάρ, Τουρκία, Σ. Αραβία». Το συριακό υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας και τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Συρίας τονίζοντας ότι στερούνται «νομικής και ηθικής βάσης», ότι πλήττουν το συριακό λαό για τον οποίο «δήθεν νοιάζεται η ΕΕ», ότι «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και βασίζονται σε κατασκευασμένα στοιχεία».

Επίσης την Τετάρτη μετά από πρόσκληση του ΥΠΕΞ της Γαλλίας έγινε στο Παρίσι συνάντηση με ορισμένες λεγόμενες «Επιτροπές Διοίκησης» σε περιοχές που φέρονται να ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, που προφανώς βρίσκονται στην επιρροή του γαλλικού ιμπεριαλισμού, χωρίς όμως να διαρρεύσουν πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ