Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρα με τον «Πούντιλα»

Ο λόγος του Μπρεχτ παραμένει «φωνή» του σήμερα και του αύριο, καθώς πάντα θα συνομιλεί με όλους τους εκμεταλλευόμενους ανθρώπους και λαούς. Γιατί συνέδεσε πλούτο σκέψης και λαϊκή απλότητα έκφρασης. Το έργο του «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» ανεβαίνει σήμερα, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

Ο Μπρεχτ, εμπνεόμενος από τα παλιά λαϊκά έπη, στήνει μέσα σε μια ατμόσφαιρα ποιητικού λαϊκού πανηγυριού, γεμάτο μουσική και χρώματα, αναδεικνύει τις σχέσεις και διαφορές της ταξικής κοινωνίας, τοποθετώντας τη δράση του έργου στην ύπαιθρο της Φινλανδίας. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο μεγαλογαιοκτήμονας Γιόχαν Πούντιλα, ένα «θηρίο προϊστορικό», που, χρησιμοποιώντας την πονηριά και το μεθύσι του, τη δήθεν «αθωότητά» του και την ωμή χυδαιότητα, εξουσιάζει ανθρώπους, σχέσεις και καταστάσεις, αποκαλύπτοντας την άβυσσο που χωρίζει τους εκμεταλλευτές της από την εργατική τάξη. Ο σοφέρ του ο Μάττι, ένας απόλυτα ελεγχόμενος, πιστός, ιδανικός υπηρέτης, με την αφύπνιση και την παραίτησή του δείχνει το δρόμο για την επαναστατική ταξική σύγκρουση.

Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης. Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος. Μουσική σύνθεση: Διονύσης Τσακνής. Σκηνικά - κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκις. Χορογραφία: Κατερίνα Φωτιάδη. Παίζουν: Κώστας Καζάκος (Πούντιλα). Αφηγητής - τραγουδιστής: Διονύσης Τσακνής. Παίζουν επίσης: Θοδωρής Γράμψας, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Νίκος Μόσχοβος, Παύλος Ορκόπουλος, Σταμάτης Τζελέπης, Νίκος Χανιωτάκης, Χριστιάνα Μαντζουράνη, Γιάννης Γούνας κ.ά. Οι μουσικοί: Κώστας Μητρόπουλος, Γιώργος Τσιατσούλης, Πάρις Θωμόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ