Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Συνεχίζονται παρά τις πιέσεις οι κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.- Στις θέσεις εργασίας τους φαίνεται πως επέστρεψαν χτες περίπου 12.000 Νοτιοαφρικανοί μεταλλωρύχοι που απεργούσαν εδώ και ένα μήνα στο ορυχείο «KDC West» της εταιρείας χρυσού «Γκολντ Φιλντς», διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς.

Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν η επιστροφή των απεργών στους χώρους δουλειάς επιτεύχθηκε κατόπιν κάποιας συμφωνίας ή συμβιβασμού με την εργοδοσία. Εντούτοις, γνωστοποιήθηκε πως απολύθηκαν περίπου 1.500 συνάδελφοί τους που δεν εμφανίστηκαν χτες στο ορυχείο.

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγα 24ωρα μετά την έκκληση του Νοτιοαφρικανού προέδρου Τζέικομπ Ζούμα για ομαλοποίηση της κατάστασης στα ορυχεία της Ν. Αφρικής, τερματισμό των «παράνομων» απεργιών και πάγωμα των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για 12 μήνες. Ομως, η περίπτωση άρσης της απεργίας στο ορυχείο «KDC West» δεν είναι ο κανόνας αφού οι εργατικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται από αρκετές δεκάδες χιλιάδες άλλους μεταλλωρύχους σε άλλα ορυχεία πολυεθνικών εταιρειών. Μεταξύ αυτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις είναι και 12.000 μεταλλωρύχοι της πολυεθνικής «ΑΜPLATS» που απολύθηκαν πρόσφατα επειδή συμμετείχαν στην απεργία, που χαρακτηρίστηκε «παράνομη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ