Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Εκατέρωθεν διάψευση διμερών επαφών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Διαψεύστηκε τόσο από αμερικανικής όσο και από ιρανικής πλευράς το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει «επί της αρχής» να αρχίσουν διμερείς επαφές για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και γενικότερα μετά από το τέλος των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους κοντά στον Πρόεδρο Ομπάμα, υποστηρίζει ότι η συμφωνία έχει κλειστεί μυστικά και ότι η ιρανική πλευρά ήταν αυτή που επέμενε ν' αρχίσουν οι συζητήσεις αυτές μετά από τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ποιος θα είναι ο συνομιλητής της.

Αμέσως μετά το δημοσίευμα, Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να το διαψεύσουν δηλώνοντας ότι οι μοναδικές επαφές που έχουν είναι διά μέσου της ομάδας των «6», δηλαδή της ομάδας των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, η οποία υπό την προεδρία της εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, βρίσκεται σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τον ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την Τεχεράνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας ήρθε δύο μόλις μέρες πριν από την τελευταία τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο προεδρικούς υποψηφίους στις ΗΠΑ, η οποία θα επικεντρωθεί σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνοντας άγνοια για το αν υπάρχει κάποια τέτοια συμφωνία. Ο Νετανιάχου επανέλαβε τις γνωστές προκλητικές και εμπρηστικές του θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο μοναδικός τρόπος για ν' αποτραπεί «ο κίνδυνος να βρεθεί το Ιράν με πυρηνικά όπλα, είναι οι κυρώσεις αλλά και η προοπτική μιας αποτελεσματικής στρατιωτικής απειλής». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μοσέ Γιααλόν, σχολίασε ότι σε γενικές γραμμές το Ισραήλ θα ήταν το πρώτο που θα χαιρέτιζε μια εξέλιξη κατά την οποία το Ιράν, διαπιστωμένα, δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, ακόμη και αν αυτή ερχόταν από διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι με βάση τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει το Ισραήλ, ούτε ο Αγιατολλάχ Χαμενεΐ επιθυμεί διάλογο με τις ΗΠΑ, ούτε υπάρχει κάποιος λόγος ν' αμφισβητηθεί η διάψευση της Ουάσιγκτον όσον αφορά στο δημοσίευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ