Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαδήλωση κατά της λιτότητας

Η μαχητικότερη και μαζικότερη διαδήλωση των τελευταίων ετών, ενάντια στις περικοπές και στη λιτότητα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Λονδίνο
Η μαχητικότερη και μαζικότερη διαδήλωση των τελευταίων ετών, ενάντια στις περικοπές και στη λιτότητα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πυροσβέστες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές, δάσκαλοι και εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνεργοι και κυρίως νέοι άνεργοι, μέλη αντιπολεμικών και άλλων λαϊκών οργανώσεων, φοιτητές διαδήλωσαν και πορεύτηκαν κατά της λιτότητας, το Σάββατο, στο κέντρο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 100.000 εργαζόμενοι πήραν μέρος σε μία από τις μαζικότερες και μαχητικότερες διαδηλώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία. Η συγκέντρωση οργανώθηκε από τη Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (TUC) και άλλα συνδικάτα, ενώ εκτός του Λονδίνου, διαδηλώσεις έγιναν στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στη Γλασκόβη της Σκοτίας.

Ο όγκος και η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων ήταν αυτά που επέβαλαν το στίγμα της συγκέντρωσης, που επισκίασαν ουσιαστικά την ατζέντα των πλήρως γραφειοκρατικών και ενσωματωμένων στο Εργατικό Κόμμα συνδικάτων, όπως η Συνομοσπονδία TUC. Τα συνθήματα που επικράτησαν στο συλλαλητήριο ήταν κυρίως κατά των περικοπών και των μέτρων λιτότητας, αλλά το κυρίαρχο ήταν το αίτημα για γενική απεργία. «Σήμερα διαδηλώνουμε, αύριο απεργούμε», βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές και είναι χαρακτηριστικό ότι αποδοκιμάστηκε κατά το χαιρετισμό του ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, ενώ αντίθετα οι διαδηλωτές ξεσηκώθηκαν με τις ομιλίες μόνο του ηγέτη του συνδικάτου εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς (RMT), Μπομπ Κρόου, και του ηγέτη του συνδικάτου εργαζομένων στις δημόσιες και εμπορικές υπηρεσίες (PCS), που κάλεσαν σε αγώνα διαρκείας και άμεσα σε γενική απεργία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ακόμη από τα συνθήματα που κυριάρχησε ήταν και το «Plebs against Toffs» (η πλέμπα εναντίον της αριστοκρατίας). Αφορμή η παραίτηση του στενού συνεργάτη του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, μέλους του υπουργικού συμβουλίου και υπεύθυνου για την πειθαρχία στο Συντηρητικό Κόμμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, Αντριου Μίτσελ, που παραιτήθηκε την παραμονή της διαδήλωσης εξαιτίας της κατακραυγής και των πιέσεων λόγω των υβριστικών χαρακτηρισμών (πλέμπα) που είχε χρησιμοποιήσει εναντίον αστυνομικών στην Ντάουνινγκ Στριτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ