Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πληθαίνουν οι ένοπλες συγκρούσεις

Από τις συγκρούσεις στον Λίβανο
Από τις συγκρούσεις στον Λίβανο
ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Ισχυρές δυνάμεις αναπτύσσει ο λιβανικός στρατός σε μια εμφανή προσπάθεια να αποτρέψει τον κίνδυνο να κατρακυλήσει η χώρα σε έναν νέο σεχταριστικό εμφύλιο σπαραγμό. Σε ανακοίνωσή του, προειδοποίησε ότι «θα αναλάβει δραστικά μέτρα ιδιαίτερα στις περιοχές εκείνες, όπου παρατηρείται αυξημένη θρησκευτική σεχταριστική ένταση, προκειμένου η δολοφονία του Ουισάμ αλ Χάσαν να μην αξιοποιηθεί για να δολοφονηθεί ολόκληρη η χώρα».

Η προειδοποίηση του στρατού έρχεται μετά από δύο 24ωρα σοβαρότατων επεισοδίων ακόμη και ανταλλαγής πυρών με οκτώ νεκρούς - δύο παιδιά - και δεκάδες τραυματίες σε διάφορα σημεία της χώρας ανάμεσα σε υποστηρικτές της λιβανικής αντιπολιτευόμενης συμμαχίας της 14ης Μάρτη, και υποστηρικτών της κυβέρνησης υπό τον σουνίτη Νατζίμπ Μικάτι, που στηρίζεται από τη σιιτική «Χεζμπολάχ» - και ορισμένες δυνάμεις Χριστιανών Μαρωνιτών. Η συμμαχία 14 Μάρτη αποτελείται, κυρίως, από υποστηρικτές του σουνιτικού κόμματος «Μέλλον» του Σάαντ Χαρίρι, στενού συνεργάτη των ιμπεριαλιστών και υποστηρικτή των συριακών αντικαθεστωτικών, και υποστηρικτές των Χριστιανών Φαλαγγιτών, των πρώην συνεργατών των Ισραηλινών εισβολέων κατά τον εμφύλιο. Η δε «Χεζμπολάχ» έχει εμμέσως ταχθεί υπέρ της συριακής ηγεσίας.

Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονική βομβιστική επίθεση, της Παρασκευής, με στόχο τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, Ουισάμ αλ Χάσαν, συνεργάτη του Χαρίρι, και ιθύνοντα νου πίσω από τη συγκέντρωση στοιχείων για τη σύλληψη του πρώην υπουργού Πληροφοριών, Μισέλ Σαμάρα, για συνεργασία με τη συριακή ηγεσία με στόχο την οργάνωση βομβιστικών επιθέσεων στο Λίβανο. Από την επίθεση σκοτώθηκαν άλλοι επτά άνθρωποι. Η συμμαχία «14 Μάρτη» επέρριψε κατευθείαν την ευθύνη στη Συρία και ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Μικάτι, ο οποίος την πρότεινε το Σάββατο, όταν συνάντησε τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν, αλλά δεν έγινε δεκτή, με τον Πρόεδρο να επαναλαμβάνει και κατά την ομιλία του στην κηδεία του αλ Χάσαν την αναγκαιότητα «ενότητας».

Από το Σάββατο και πολύ περισσότερο από το τέλος της κηδείας στο κέντρο της Βηρυτού αλλά και στην Τρίπολη στο βορρά αλλεπάλληλα είναι τα επεισόδια ανάμεσα στις δύο πλευρές με τους ενόπλους εκατέρωθεν, πολλές φορές, να αλωνίζουν στους δρόμους. Οπαδοί της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να φτάσουν στο κυβερνητικό μέγαρο την Κυριακή, αλλά απωθήθηκαν με δακρυγόνα και πυρά στον αέρα. Από χτες έστησαν πρόχειρο καταυλισμό, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Λίβανο, αλλά και οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Βρετανίας, και Γαλλίας επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν και απηύθυναν εκκλήσεις για ηρεμία, αν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φαμπιούς έριξε λάδι στη φωτιά και προχώρησε σε άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, λέγοντας ότι «είναι πιθανή η εμπλοκή της Δαμασκού στη βομβιστική επίθεση», καθώς ο Ασαντ «είναι δολοπλόκος» και ίσως «προσπαθεί να διευρύνει την εξάπλωση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ