Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ
Οδηγός αγώνα η θυσία των 22 παλικαριών

Εκδήλωση τιμής στο μνημείο των Ηρώων

Από την εκδήλωση στην Καλογρέζα
Από την εκδήλωση στην Καλογρέζα
Τα 22 παλικάρια, τους ήρωες του μπλόκου της Καλογρέζας που, στις 15 Μάρτη 1943, δολοφονήθηκαν από τους χιτλερικούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους δοσίλογους ταγματασφαλίτες στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα για το διώξιμο των κατακτητών, τίμησαν την περασμένη Κυριακή οι κάτοικοι της νέας Ιωνίας, της Καλογρέζας με εκδήλωση που οργάνωσε το Παράρτημα της Ν. Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ και η Συνοικιακή Επιτροπή Καλογρέζας με συμμετοχή του Δήμου.

Οι αντιστασιακοί και κάτοικοι της περιοχής με πορεία, που ξεκίνησε, στις 9.30 πμ, από την πλατεία Αναπήρων και ενδιάμεσο σταθμό την εκκλησία της Ζ. Πηγής, έφθασαν στην πλατεία Ηρώων, τον τόπο θυσίας των 22 παλικαριών, στην Καλογρέζα, όπου βρίσκεται και το Μνημείο. Σ' όλη τη διαδρομή, αλλά και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κόσμος που συμμετείχε φώναζε συνθήματα αντιιμπεριαλιστικά, πατριωτικά. Φώναζε ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια, για την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από την περιοχή και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών, να φύγουν οι βάσεις κι Αμερικανοί από τη χώρα μας.

Το «Δόξα και τιμή στους ήρωες του Μπλόκου» ακούστηκε βροντερό κι αυτή τη φορά και συνοδεύονταν με την υπόμνηση ότι ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία- λαϊκή κυριαρχία, για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία και το σοσιαλισμό συνεχίζεται.

Στην πλατεία Ηρώων μπροστά στο μνημείο ψάλθηκε τρισάγιο και έγινε προσκλητήριο των νεκρών του μπλόκου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Γ. Περτσεμλίδης, ενώ κεντρικός ομιλητής εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ ήταν ο αντιστασιακός Χριστόφορος Χριστοφορίδης. Αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της ημέρας, ο ομιλητής στιγμάτισε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους λαούς και ιδιαίτερα της Βαλκανικής και τη χώρα μας η «νέα τάξη πραγμάτων» και η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου. Κατάγγειλε ακόμα τη στάση συμμετοχής και συνενοχής της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο του ΝΑΤΟ, αλλά και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας των νεκρών δείχνει το δρόμο του λαού, για αγώνα μέχρι τέλους για λαϊκά δικαιώματα. Και σ' αυτόν τον αγώνα κάλεσε όλους τους αντιστασιακούς, τους εργαζόμενους και τη νεολαία μας. Αυτό είναι η καλύτερη τιμή για τους ήρωες του μπλόκου, τόνισε.

Κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των αντιστασιακών και μαζικών φορέων της περιοχής, το δήμαρχο και τα κόμματα. Από το ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε το μέλος της ΚΕ του Κ. Βουλγαρόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ