Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Ενα ξεχωριστό «μάθημα» - εμπειρία για μαθητές

Από την επίσκεψη των μαθητών στην 6η Εκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας
Από την επίσκεψη των μαθητών στην 6η Εκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας
Εχει ξεπεράσει τα αναμενόμενα η μαζική προσέλευση του κόσμου στην Εκθεση εικαστικών τεχνών «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο» που εδώ και εφτά μέρες λειτουργεί στο μηχανουργείο της ΝΑΥΣΙ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα και διοργανώνεται για 6 συνεχή χρονιά. Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 28 Οκτώβρη και συνδιοργανώνεται από την Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Το Πέρα(σ)μα», τα ταξικά συνδικάτα της Ζώνης και άλλους φορείς.

Χτες, από νωρίς το πρωί ως το μεσημέρι τον πρώτο λόγο είχαν τα παιδιά από δημοτικά και γυμνάσια. Ο χώρος της έκθεσης κατακλύστηκε από τους μαθητές των 3ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων Περάματος και του 1ου Γυμνασίου της πόλης. Οργανωμένα και συγκροτημένα με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών που τα συνόδευσαν, των καλλιτεχνών, αλλά και συνδικαλιστών από τα σωματεία της Ζώνης τα παιδιά, όπως ειπώθηκε από τα ίδια, είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα διαφορετικό μάθημα.

Κάθε έργο, πίνακας ζωγραφικής, γλυπτό, φωτογραφία ήταν γι' αυτά και θέμα συζήτησης. «Είδα πίνακα που άνθρωποι είναι κρεμασμένοι από το λαιμό από ένα καράβι. Γιατί;» ρώτησε μαθητής και η απάντηση από τον μεταλλεργάτη Μιχάλη ήταν η εξής: «Οι εργοδότες κρατούν δεμένους τους εργάτες με θηλιά από το λαιμό. Οι εργάτες δουλεύουν για να κερδίζουν οι εργοδότες. Οσο οι εργάτες δέχονται αυτή τη θηλιά, τόσο αυτή θα σφίγγει. Πρέπει λοιπόν να σπάσουμε αυτά τα δεσμά για να ζήσουμε καλύτερα». Και η Εύα Μελά, από την ομάδα των καλλιτεχνών, συμπλήρωσε: «Βλέπετε όλα αυτά τα εργαλεία γύρω σας μέσα στο μηχανουργείο; Αυτά τα δουλεύουν οι εργάτες και από τη λαμαρίνα κατασκευάζουν τεράστια καράβια. Αυτά δείχνουν ποιοι είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο, ποιοι πραγματικά είναι οι δημιουργοί της ζωής».

Σήμερα στην έκθεση από τις 11.30 το πρωί έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις και άλλων σχολείων. Ενώ μέχρι και την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις από πλήθος σωματείων, πολιτιστικών και εξωραϊστικών συλλόγων, αλλά και Επιτροπών Ανέργων.

Το πρόγραμμα αύριο Παρασκευή περιλαμβάνει από τις 7 - 9 προβολή ταινιών μικρού μήκους (αναλυτικά σε διπλανή στήλη). Το Σάββατο στις 7 Θεατρική παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα» από τη θεατρική Ομάδα «Αλέκα Παΐζη» και την Κυριακή 28/10 6.30 Συζήτηση: «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του». 8.30 Συναυλία: Βασίλης Βασιλάτος «Ιστορίες για κρουστά».

Το Σαββατοκύριακο επίσης από 11 π.μ. έως 1 μ.μ. θα λειτουργήσουν εργαστήρια για παιδιά με Ζωγραφική κατασκευές / αφήγηση παραμυθιού από τη Θαλασσιά Αντωνοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ