Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κοινωνικοποίηση του πλούτου που υπάρχει στην Ελλάδα

Απάντηση στον υπουργό Οικονομικών, που στη χτεσινή του ομιλία επικαλέστηκε τον Λένιν

Στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του: «Οταν έγινε η Μπολσεβίκικη Επανάσταση, είπαν στον Λένιν σύμβουλοί του να διαγράψουν εξωτερικό χρέος. Καλεί, λοιπόν, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της νέας Σοβιετικής Ενωσης και τον ρώτησε πότε δημιουργήθηκε το εξωτερικό χρέος. Αυτός του είπε επί τσάρου. Είπε και ο Λένιν λοιπόν: "Αρα, το χρέος διαγράφηκε, γιατί πέθανε με τους τσάρους".

Το επόμενο διάστημα, όμως, οι ξένοι στρατοί περικύκλωναν τη Μόσχα. Είπε ο Λένιν ένα πρωί, "τα κανόνια μας δεν ακούγονται". Του είπαν ότι, δυστυχώς, αγοράζαμε τα βλήματα από μια χώρα και σήμερα δεν έχουμε το ξένο συνάλλαγμα για να αγοράσουμε βλήματα από τη χώρα αυτή, γιατί διαγράψαμε το χρέος της. Και είπε: "Για φωνάξτε τις ξένες τράπεζες για να συμβιβαστούμε". Αυτό είναι σήμερα μια χαριτωμένη ιστορία. Τότε όμως δεν ήταν.

Ας πάμε σε μια χώρα σαν τη δική μας σήμερα, που δεν έχει ούτε καν αυτοδυναμία στην παραγωγή τροφίμων. Εισάγουμε κρέας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, εισάγουμε φάρμακα, εισάγουμε πετρέλαιο».

Στην οικονομία δεν υπάρχουν μεσοβέζικα μέτρα

Στον υπουργό απάντησε με παρέμβασή της η Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας: «Το παράδειγμα που φέρατε για τον Λένιν, φαντάζομαι ότι δεν το απευθύνετε σε εμάς, γιατί εμείς, ξέρετε, δε λατρεύουμε τα μεσοβέζικα μέτρα. Ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας δεν υπάρχουν μεσοβέζικα μέτρα. Ξεχάσατε, όμως, να πείτε το εξής πράγμα, ή σκεφθείτε το: Οτι το νεαρό σοβιετικό κράτος επέζησε εκείνης της λαίλαπας και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η ανθρώπινη και η πολεμική του μηχανή συνέβαλε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι οι άλλοι σύμμαχοι στην απελευθέρωση της Ευρώπης.

Να συμφωνήσουμε λοιπόν στο εξής πράγμα: Και εμάς μας απασχολεί, όταν ο λαός θα βρεθεί στην εξουσία - και κάποια στιγμή θα βρεθεί - τι θα γίνει, πού θα βρίσκονται οι εσωτερικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, χωρίς να είμαστε υπέρ του εθνικού απομονωτισμού, γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να είναι πλήρως αυτάρκης. Αλλά εάν οι εσωτερικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας έχουν καταστραφεί ή έχουν υπονομευθεί, η ανασυγκρότηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Και γι' αυτό εμείς υποστηρίζουμε ότι ο πλούτος που υπάρχει στην Ελλάδα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί, όχι να κρατικοποιηθεί.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά αυτά που λένε τα άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και ακούμε ότι θα επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό, θα γίνει μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα και θα φέρουν τα κεφάλαιά τους μέσα, εμείς δεν περιμένουμε από αυτό. Ο λαός πρέπει να πάρει το συσσωρευμένο πλούτο που υπάρχει - λίγος ή πολύς - μέσα στην Ελλάδα. Εδώ θα κριθούν τα ζητήματα και γι' αυτό χρειάζεται η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με όρους λαϊκής εξουσίας. Αυτά ήθελα να πω. Καλό πάντως ήταν το παράδειγμα για τον Λένιν. Ηταν πολύ καλό, δεν ήταν καθόλου άστοχο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ