Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Κατηγορεί το Ισραήλ για επίθεση σε εργοστάσιο όπλων

XAΡΤΟΥΜ.- Το Ισραήλ κατηγόρησε χτες επίσημα η σουδανική κυβέρνηση για το μπαράζ εκρήξεων σε μεγάλο εργοστάσιο πυρομαχικών και όπλων του σουδανικού στρατού που σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο Γιαρμούκ, νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Σουδάν.

Σύμφωνα με τον Σουδανό υπουργό Πληροφοριών και Πολιτισμού Αχμέντ Μπιλάλ Οσμάν, τέσσερα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την επίθεση αργά προχτές βράδυ, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων. Ο Οσμάν επικαλέστηκε στοιχεία που, όπως είπε, βρέθηκαν στα συντρίμμια της έκρηξης, η οποία κατέστρεψε τον κυριότερο αποθηκευτικό χώρο του μεγάλου εργοστασίου. Πρόσθεσε ότι το Σουδάν «επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να απαντήσει σε χρόνο και χώρο της επιλογής του»...

Από τις πρώτες ώρες της έκρηξης, ο κυβερνήτης του Χαρτούμ Αμπντέλ Ραχμάν Αλ Κιντίρ μίλησε για την πιθανή εμπλοκή «ξένης δύναμης» στην ισχυρότατη έκρηξη, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σημειώθηκε αφού προηγουμένως εμφανίστηκε εκτυφλωτική λάμψη και ακούστηκε δυνατός ήχος παρόμοιος με εκείνον πυραύλου που χτυπάει στόχο από απόσταση...

Οι αιτιάσεις του Σουδάν έναντι του Ισραήλ δεν σχολιάστηκαν άμεσα από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ωστόσο, διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα θύμιζαν με νόημα ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει ανάλογα περιστατικά στις σχέσεις των δύο χωρών με επίκεντρο πάντα σουδανικά όπλα.

Τον Απρίλη του 2011 το Ισραήλ είχε κατηγορηθεί για πυραυλική επίθεση κατά ΙΧ αυτοκινήτου στο Πορτ Σουδάν με αποτέλεσμα δύο νεκρούς. Τον Αύγουστο του 2006 στο ίδιο εργοστάσιο του σουδανικού στρατού στο Γιαρμούκ είχε σημειωθεί έκρηξη που είχε αποδοθεί σε ισραηλινή επίθεση.

Το 2009 κομβόι του σουδανικού στρατού που μετέφερε όπλα στο Βορειοανατολικό Σουδάν βρέθηκε στο στόχαστρο ισραηλινών πυρών από μαχητικά αεροσκάφη με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών δεκάδων ατόμων. Ανεπίσημα η συγκεκριμένη επίθεση είχε αποδοθεί στο Ισραήλ επειδή, σύμφωνα με τότε δημοσιεύματα, τελικός αποδέκτης των όπλων φέρεται πως ήταν Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.

Το 1998, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με πυραύλους «Κρουζ» φαρμακοβιομηχανία στο Χαρτούμ επειδή θεώρησαν πως έφτιαχνε και όπλα με τα οποία προμήθευε ισλαμιστές της Αλ Κάιντα που συμμετείχαν στις τότε πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Κένυα και Τανζανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ