Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Αιώνιοι... κατάδικοι

Ο Αρειος Πάγος βάζει «μπλόκο» στο νόμο για παραγραφή των λεγόμενων αδικημάτων των αγροτών, με το αιτιολογικό ότι «πρόκειται περί κρυπτοαμνηστίας κοινών εγκλημάτων»!

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται «το θέμα των δικαστικών διώξεων των αγροτών» και απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος να αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο τα «αγροτοδικεία» σε ολόκληρη την επικράτεια. Η χτεσινή εισήγηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (σε πλήρη σύνθεση), βάζει μπλόκο στην παραγραφή των υποτιθέμενων αγροτικών αδικημάτων που επιχειρήθηκε με το νόμο 2721/1999.

Ουσιαστικά, με την πρόταση του εισαγγελέα - στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο - «νομιμοποιείται» η φάμπρικα ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να επιβάλει καθεστώς δικαστικής τρομοκρατίας και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για νέες δικαστικές διώξεις σε βάρος όσων αγροτών τολμούν να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους. Κι αυτό θα ξαναγίνει με τις γνωστές σαθρές κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών, φθορές κ.ά., ενώ δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον με νόμο - έκτρωμα που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση να διώκονται στο εξής οι αγρότες και για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις! Πάντως, αν τελικά ο Αρειος Πάγος «καταδικάσει» την «παραγραφή αδικημάτων» που ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή, γίνεται φανερό ότι χιλιάδες αγρότες από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να αναβιώσουν οι δίκες τους και οι διώξεις που είχαν ασκηθεί σε βάρος τους για την κατάληψη δρόμων στο χρονικό διάστημα 1994 - '97. Παράλληλα, στρώνεται ο δρόμος για την επιβολή βαρύτατων ποινών στους αγρότες που διώκονται ποινικά για τη συμμετοχή τους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μετά το 1997.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση στην ποινική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Π. Δημόπουλος υποστήριξε και πάλι ότι «πρόκειται περί παραλλαγμένης κρυπτοαμνηστίας κοινών εγκλημάτων, εμφανιζόμενης με το προσωπείο της ειδικής παραγραφής, αφού το κύριο και ουσιαστικό έννομο αποτέλεσμα αυτής καλύπτει εκείνο της αμνηστίας».

Στο δικαστήριο χτες δόθηκε «νομική μάχη», όπου οι συνήγοροι των αγροτών υποστήριξαν ότι τίθεται θέμα ίσης μεταχείρισης των πολιτών και ισχυρίστηκαν ότι η δικαστική εξουσία προσπάθησε να διεμβολίσει τη νομοθετική. Με το τέλος της διαδικασίας το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ