Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΜΚΟ
«Καταπέλτης» σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς

Τις πρώτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ανακοίνωσε η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού - Τουρισμού, δίνοντας ένα ισχυρότατο χτύπημα στη δημόσια Αρχαιολογική Υπηρεσία και δημιουργώντας πολλούς κινδύνους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Συγκεκριμένα 14 ΜΚΟ εντάχθηκαν στον «1ο κύκλο αξιολόγησης της πρόσκλησης που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού - Τουρισμού», για τις περιοχές: Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Επτάνησα.

Το θέμα, που αποκάλυψε ο «Ρ» την άνοιξη, επιβεβαιώθηκε από την υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού το Μάη και από τη σημερινή ηγεσία, με τον υπουργό, Κ. Τζαβάρα, να εμφανίζεται «διαφωνών» αλλά να την εφαρμόζει.

Το ΥΠΠΟ «προσκάλεσε» ΜΚΟ τον περασμένο Απρίλη «Για υποβολή προτάσεων προώθησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον πολιτισμό, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού"». Πρόκειται για πρόγραμμα της ΕΕ, που η χρηματοδότησή του «αποτελεί εξ ολοκλήρου δημόσια δαπάνη», προερχόμενη «από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους». Τα χρήματα θα δίνονται στις ΜΚΟ, για να προσλαμβάνουν άτομα κάθε ειδικότητας για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Δηλαδή, οι ΜΚΟ γίνονται «μαγαζιά» ενοικίασης εργατικής δύναμης!

Η πρόσκληση αφορά στη «δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού». Το πρόγραμμα προβλέπει «συνεργασία» μεταξύ «δικαιούχων» φορέων «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», με καταστατική αρμοδιότητα την υλοποίηση δράσεων - μεταξύ άλλων και στον πολιτισμό - των «περιφερειακών και ειδικών υπηρεσιών» (Εφορείες Αρχαιοτήτων, Υπηρεσίες Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων, μουσεία) και τα, εποπτευόμενα από το ΥΠΠΟΤ, «ΝΠ ως συμπραττόντων φορέων, για την απασχόληση ανέργων σε έργα ή δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα» στον πολιτισμό! Και αφορά στη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και για αποκατάσταση αρχαίων θεάτρων, παρεμβάσεις σε μνημεία κ.ά.!

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν και αποκάλυψαν το έγκλημα εναντίον της κληρονομιάς, αλλά και των εργαζομένων, αφού δημιουργούνται εργαζόμενοι-«σκλάβοι» με εργασιακές σχέσεις-λάστιχο και «αφεντικό» τις ΜΚΟ. Την αντίθεσή τους σε αυτά τα σχέδια έχουν εκφράσει και οι σύλλογοι εκτάκτων και μονίμων αρχαιολόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ