Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Τώρα έμαθε... .

Αντιπροσωπεία της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο, ώστε να τον ενημερώσει για το τι έγινε στη διάρκεια της δικτατορίας!

Γρηγοριάδης Κώστας

Απολογούμενος εμφανίστηκε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας (ΠΕΜΕ), για τη στάση του στη διάρκεια της δικτατορίας, όπου πρόσφατα είχε δηλώσει ότι δεν είχε αντιληφθεί πως γίνονταν βασανιστήρια. Μετά τη σύντομη συνάντηση, που έγινε στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η αντιπρόεδρος της ΠΕΜΕ, στην οποία συμμετέχουν μητέρες, σύζυγοι και αδελφές των θυμάτων της δικτατορίας, Ευθυμία Κιάου, δήλωσε ότι ο αρχιεπίσκοπος τους είπε πως δε γνώριζε για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Οι μητέρες κάλεσαν τον αρχιεπίσκοπο να επισκεφθεί, κατά τη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 την έκθεση που διοργανώνει η ΠΕΜΕ στο χώρο του Πολυτεχνείου, ώστε να ενημερωθεί για το τι είχε γίνει τότε. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.

Σαν προσπάθεια για ανασκευή των όσων έχει πει ο αρχιεπίσκοπος, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μετά τη χθεσινή συνάντηση με την ΠΕΜΕ. Οπως αναφέρεται, κατά τη χθεσινή συνάντηση, «ουδεμία ερώτηση έγινε από την πλευρά της αντιπροσωπείας της ΠΕΜΕ, για τον αν ο μακαριότατος γνώριζε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου είναι καθ' όλα ψευδής και ανυπόστατος». Επίσης, σημειώνεται ότι «ο αρχιεπίσκοπος ουδέποτε ανέφερε σε δηλώσεις του ότι δεν έγιναν βασανιστήρια την περίοδο της χούντας, αλλά ότι εκείνη την περίοδο δε γνώριζε». Στην ανακοίνωση αυτή απάντησε, με ανακοίνωσή της, η ΠΕΜΕ όπου εκφράζει την έκπληξη, αλλά και τη λύπη της για την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

Ο αρχιεπίσκοπος, δίνοντας περαιτέρω εξηγήσεις κατά τη χθεσινή συνάντηση υπενθύμισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, τη στάση του τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια από τη θέση του μητροπολίτη Δημητριάδος. «Οταν άρχισα, είπε, να επισκέπτομαι σχολεία στο Βόλο, ακούγοντας τις έντονες διαμαρτυρίας των μαθητών για τη στάση της Εκκλησίας την περίοδο της δικτατορίας, τους ζητούσα εκ μέρους της Εκκλησίας συγνώμη και τους έλεγα ότι η Εκκλησία έπρεπε εκείνα τα χρόνια να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και να τηρήσει τη στάση που έπρεπε. Από τότε έδωσα ευχή και κατάρα στον εαυτό μου όταν βλέπω τα κακώς κείμενα να μιλώ και να τα κατακρίνω».

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕ παρέδωσε στον αρχιεπίσκοπο τη βιντεοκασέτα - ντοκουμέντο, που απεικονίζει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, μια επιστολή με την οποία εκφράζει την απορία της πώς «σε όλη τη διάρκεια της μαύρης επταετίας εσείς, ο σημερινός αρχιεπίσκοπος και γραμματέας την εποχή εκείνη της Ιεράς Συνόδου, όχι μόνο δε συγκλονιστήκατε από γεγονότα που συγκίνησαν τότε την παγκόσμια κοινή γνώμη και τις ξένες Εκκλησίες, αλλά ούτε καν πληροφορηθήκατε για τα όσα συνέβαιναν σε βάρος των παιδιών, ανδρών και αδελφών μας».

Στην επιστολή αυτή καταγράφονται οι κυριότεροι τόποι μαρτυρίου, τα πιο γνωστά θύματα της δικτατορίας και οι κορυφαίες στιγμές της αντιδικτατορικής δράσης. Στην επιστολή, η ΠΕΜΕ, απευθυνόμενη στον αρχιεπίσκοπο, αναφέρει: «Να επισκεφτείτε κάποια φορά το χώρο του Πολυτεχνείου στις εκδηλώσεις μνήμης και σεβασμού που γίνονται εκεί κάθε χρόνο και να κλίνετε το γόνυ, ζητώντας ταπεινά συγγνώμη για την τότε απουσία σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ