Πέμπτη 18 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ο ΙΡΑ τείνει κλάδο ελαίας

 

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Τα συνθήματα υπέρ του IRA δεσπόζουν στις καθολικές περιοχές

Associated Press

Τα συνθήματα υπέρ του IRA δεσπόζουν στις καθολικές περιοχές
Τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, αναμένοντας να κάνει αυτή την πολυπόθητη κίνηση που θα σημάνει ότι συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις και προχωρά στον αφοπλισμό, ώστε κάποια στιγμή να ενταχθεί στη νέα πραγματικότητα που προσπαθούν να διαμορφώσουν, αυτή της «ειρηνικής» Βόρειας Ιρλανδίας. Πάντως, αν και ο IRA δείχνει την πρόθεση να συμμορφωθεί, μία βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία μάλλον εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πλέον το μπαλάκι ξαναπέφτει στην αυλή των Ενωτικών Προτεσταντών, που έχουν εξαρχής πολλές επιφυλάξεις.

Η ανακοίνωση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού έγινε χτες και αναφέρει ξεκάθαρα ότι θα διορίσει ένα μεσολαβητή στις συνομιλίες για τον αφοπλισμό του μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας. Η ανακοίνωση του IRA, που μεταδόθηκε από ιρλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, έγινε ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για παγιοποίηση μιας διαρκούς ειρήνης στη βρετανική επαρχία, ύστερα από τριάντα χρόνια βίας. Συγκεκριμένα, το εδρεύον στο Δουβλίνο πρακτορείο ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του IRA θα βρίσκεται σε επαφή με τον επικεφαλής της Επιτροπής για τον Αφοπλισμό, τον απόστρατο Καναδό στρατηγό Τζον ντε Τσάστλεν.

«Ο IRA επιθυμεί να επιταχυνθεί η ειρηνευτική διαδικασία και αφού υπάρξουν οι θεσμοί που προβλέπονται στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, του περασμένου χρόνου, η ηγεσία του IRA θα διορίσει εκπρόσωπο για να αρχίσει συζητήσεις με τον στρατηγό Τζον ντε Τσάστλεν και την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή για τον Αφοπλισμό». Αυτή ακριβώς η ανακοίνωση ήταν και το μοναδικό θέμα των διμερών συνομιλιών που είχαν επί 11 βδομάδες το φιλοβρετανικό κόμμα των Ενωτικών Προτεσταντών με το Σιν Φέιν και τον Αμερικανό μεσολαβητή, τον Τζορτζ Μίτσελ, πρώην γερουσιαστή από την Πολιτεία του Μέιν.

Οπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, το μήνυμα του IRA ήταν «σχεδιασμένο» και διατυπωμένο κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπορέσει να παρέχει την καλύτερη αφορμή και απόδειξη προς τους αμφισβητούντες Προτεστάντες και να άρουν τις αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του Σιν Φέιν στη νέα πολυκομματική κυβέρνηση του Ολστερ και κατ' επέκταση να αρθεί το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που IRA λεειότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό του, αφού από την πρώτη μέρα της ειρηνευτικής διαδικασίας, δηλαδή από την υπογραφή της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, έχει τηρήσει σιγή ιχθύος όσον αφορά τις προθέσεις του για το τι ακριβώς προτίθεται να πράξει....

Πάντως ο IRA διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις μέχρι τη στιγμή που θα σχηματιστεί η νέα πολυκομματική κυβέρνηση. Η ημερομηνία που θα γίνει αυτή η κυβέρνηση πραγματικότητα δεν είναι γνωστή, αλλά πολλά ειδησεογραφικά μέσα της Βόρειας Ιρλανδίας διαρρέουν ως πιθανότερη μέρα του διορισμού της την 8η Δεκεμβρίου.

Οι Προτεστάντες επιφυλακτικοί

Από την άλλη πλευρά, οι Ενωτικοί Προτεστάντες, το πιο μετριοπαθές αλλά και το μεγαλύτερο κόμμα των Προτεσταντών του Ολστερ, αν και μετά την ανακοίνωση παραμένουν επιφυλακτικοί, έχουν επί της ουσίας άρει τις αρχικές αντιρρήσεις τους για τη συμμετοχή του Σιν Φέιν στη νέα τοπική κυβέρνηση, κάτι που σήμανε τερματισμό του αδιεξόδου σχετικά με τον αφοπλισμό των ανταρτών που έγινε αιτία να τελματωθούν για διάστημα είκοσι μηνών οι ειρηνευτικές διαδικασίες που προβλέπονταν στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Ο ηγέτης των Προτεσταντών Ντέιβιντ Τριμπλ, είχε δηλώσει από την Τρίτη ότι υποχωρεί και αποδέχεται το Σιν Φέιν, κόμμα που θεωρείται πολιτικό σκέλος του IRA , αν ο IRA δεχτεί να προχωρήσει στον αφοπλισμό του. Κάτι που έγινε χτες, με τη διαφορά ότι και ο IRA θέτει ως όρο πρώτα το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης...

Οπερ οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη από το στρατόπεδο των Προτεσταντών αναμένεται στις 27 του Νοέμβρη, οπότε το θέμα θα τεθεί στην ευρεία Σύνοδο όλων των ηγετικών στελεχών του κόμματος, και των 850, όπου θα κληθούν να αποφασίσουν αν αποδέχονται το νέα αυτή συμπληρωματική συμφωνία... Συνεπώς, αυτός που θα πρέπει να τους πείσει είναι ο Τριμπλ, αλλά, όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, το να πείσει τα στελέχη του κόμματός του μπορεί να αποδεχτεί ακόμη δυσκολότερο από το να πειστεί ο IRA να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό του!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ