Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ένταση στη μεθόριο της Γάζας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Κλυδωνίζεται έντονα η άτυπη συμφωνία εκεχειρίας που είχε επιτευχθεί, με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, ανάμεσα στην ισλαμιστική «Χαμάς», που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και το Ισραήλ, την περασμένη Παρασκευή, μετά από μία βδομάδα σοβαρής κλιμάκωσης στη, μεταξύ τους, μεθόριο. Η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομές σε δύο σημεία της Λωρίδας, την Κυριακή αργά, σκοτώνοντας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, έναν μαχητή του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» στην περιοχή Κχαν Γιούνις.

Των επιδρομών είχε προηγηθεί η εκτόξευση 21 ρουκετών κατά του νότιου Ισραήλ, κάτι που επαναλήφθηκε νωρίς χτες. Ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε ν' ανακοινώσει ότι έπληξε «σημεία από όπου εκτοξεύονταν ρουκέτες» χωρίς να αναφερθεί στο αν έχει καταρρεύσει η κατάπαυση πυρός, ενώ η «Χαμάς» δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Αργά χτες οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 30 μελών της στη Δ. Οχθη από τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας - Σιν Μπετ - ως υπόπτων για «την οργάνωση υποδομής για λειτουργία στρατιωτικού σκέλους» σε αυτό το τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους. Ιδιαίτερη αίσθηση κάνει το γεγονός ότι οι συλλήψεις αυτές έγιναν από το Σιν Μπετ, που έχει δικαιοδοσία μόνο επί ισραηλινού εδάφους, κάτι που αποκαλύπτει το πώς αντιλαμβάνεται πραγματικά η ισραηλινή ηγεσία το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.

  • Τη βύθιση του υπό ελληνική σημαία πλοίου «Αρίων», που κρατούσαν οι ισραηλινές αρχές μετά τη συμμετοχή του τον Ιούνη του 2009 σε αποστολή της καμπάνιας «Ενα Καράβι για τη Γάζα», καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για προμελετημένη πράξη των ισραηλινών αρχών, λίγες μέρες μετά την αποστολή του «Εστέλ». Η οργάνωση καλεί το υπουργείο Ναυτιλίας να ζητήσει εξηγήσεις για «την εκδικητική» βύθιση και να ζητήσει εγγυήσεις για τα άλλα ελληνικά πλοία που κρατούνται μετά από αποστολές στο Ισραήλ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ