Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Καταρρέει η κατάπαυση πυρός

Από τη χτεσινή επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στη Δαμασκό
Από τη χτεσινή επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.-

Κατέρρευσε πριν καν τεθεί σε εφαρμογή, ουσιαστικά, η κατάπαυση πυρός που είχε εισηγηθεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, αφού λίγες μόλις ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξή της, την Παρασκευή το πρωί, ισχυρή έκρηξη βόμβας στη Δαμασκό προκάλεσε το θάνατο 15 ανθρώπων, όπως μετέδιδε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ». Σύμφωνα με ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής του συριακού στρατού, κατά το Σαββατοκύριακο οι αντικαθεστωτικοί πραγματοποίησαν σειρά επιθέσεων κατά σημείων ελέγχου και εγκαταστάσεων του στρατού -χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες- και καθιστούσε σαφές ότι θα πλήξει «με σιδηρά πυγμή τα απομεινάρια των τρομοκρατών». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 500 νεκρούς από την έναρξη παραβίασης της εκεχειρίας.

Οπως μετέδωσε το «ΣΑΝΑ» παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Τζαραμάνα, όπου κατοικούν Χριστιανοί και Δρούζοι, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 41, ενώ αργά το απόγευμα μεταδόθηκε ότι ένα ακόμη παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Χατζάρ αλ Ασουάτ, που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, προκαλώντας επίσης πολλά θύματα, των οποίων, όμως, ο αριθμός δεν έχει διευκρινιστεί.

Μάχες σημειώνονταν χτες και σε συνοικίες στο Χαλέπι, ενώ αεροπορικές επιδρομές αναφέρονται και στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» ανέφερε ότι οβίδα από τη συριακή πλευρά έπληξε το τουρκικό έδαφος, χωρίς να προκαλέσει ζημιές, και ο τουρκικός στρατός απάντησε με πυρά.

Σε Μόσχα και Πεκίνο ο Μπραχίμι

«Την απογοήτευσή του» εξέφρασε ο Λακχντάρ Μπραχίμι, που συναντήθηκε, χτες, στη Μόσχα με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Ο Μπραχίμι εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Συρία «είναι πολύ κακή και γίνεται χειρότερη» αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν αποθαρρύνεται και θα συνεχίσει τις προσπάθειες κατάπαυσης πυρός». Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, κάλεσε τις δυνάμεις που ασκούν επιρροή εντός Συρίας «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πιέσουν για εφαρμογή της εκεχειρίας», ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριζε ότι «η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταδικάσει και τις αντικαθεστωτικές επιθέσεις, λειτουργεί ενθαρρυντικά για τη συνέχισή τους».

«Απογοητευμένος» δήλωσε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στη Συρία. Ο Μπραχίμι μεταβαίνει σήμερα στην Κίνα για συναντήσεις, ενώ Κινέζοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν συμμετοχή Κινέζων μουσουλμάνων Ιουγούρων στις μάχες στο πλευρό των αντικαθεστωτικών κατά του Συριακού στρατού, και που συμβαίνει εδώ και μήνες. Τέλος, άρχισε, χτες, στην Κωνσταντινούπολη σύνοδος αντικαθεστωτικών προσκείμενων στο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο -κορμός του οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»- με θέμα «τη διοίκηση των περιοχών που ελέγχουν» και τα πρώτα, κυρίως συνταγματικά, βήματα μιας «επόμενης μέρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ