Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Βάζει «λουκέτο»

Τις τραγικές συνέπειες από την κρατική υποχρηματοδότηση που οδηγεί στο κλείσιμο ή την αδυναμία λειτουργίας μια σειρά ιδρύματα πρόνοιας και κέντρα ειδικής αγωγής βιώνει και το Κέντρο Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής Πρέβεζας. Οι άγριες περικοπές στη χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών μεγάλωσαν τα αδιέξοδα και οδήγησαν φέτος να μη λειτουργήσει ένα ίδρυμα που μεριμνά για την εκπαίδευση και αποκατάσταση παιδιών με νοητική υστέρηση.

Το Κέντρο αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ενοίκιο στέγασης - 600 ευρώ το μήνα - και οι 13 μαθητές με νοητική υστέρηση έμειναν φέτος στα σπίτια τους, πληρώνοντας σκληρά μαζί με τους γονείς τους την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου που ισοπεδώνει λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα.

Η κατάσταση, βέβαια, αυτή για τα ιδρύματα πρόνοιας και ειδικής αγωγής συνολικά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα κρατικά κονδύλια για τη στήριξη των παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής ήταν και είναι ανεπαρκή και επιδιώκονταν μάταια να αντισταθμιστούν με την εθελοντική προσφορά και δωρεές, με αναλώσιμο προσωπικό, υποκαθιστώντας την κρατική ευθύνη για τη μέριμνα των παιδιών αυτών που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, με τη φιλανθρωπία.

Ετσι, λοιπόν, και το Κέντρο Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής Πρέβεζας που στην πλήρη ανάπτυξή του είχε την εκπαίδευση 33 μαθητών, από το 2005 ακόμη σταμάτησε τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών από Βόνιτσα, Λευκάδα, Θεσπρωτία. Από τις κρατικές δαπάνες καλύπτονταν μόνο το 1/3 περίπου των λειτουργικών αναγκών του ιδρύματος, με αποτέλεσμα να συρρικνώσει σταδιακά τη λειτουργία του. Τα διαθέσιμα σήμερα χρήματα - κοντά στα 2.000 με 3.000 ευρώ - θα διατεθούν για την καταβολή ενοικίων σε αποθήκη, όπου μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός του ιδρύματος, ενώ στο «σφυρί» για να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα βγήκε και το λεωφορείο μεταφοράς.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη πως απέναντι σε αυτή την απάνθρωπη πολιτική που στέλνει στο σύγχρονο καιάδα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, δεν χωρά καμία διαχείριση αλλά ανατροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ