Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Αμεση χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Την επίλυση άμεσων οικονομικών και όχι μόνο προβλημάτων που απειλούν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και του βασικού «αιμοδότη» της, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων, ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο ΣΕΑ, μεταξύ άλλων, ζητάει: «Να καταβληθούν άμεσα τα λειτουργικά έξοδα των Εφορειών Αρχαιοτήτων, των Μουσείων και λοιπών υπηρεσιών Πολιτισμού, πριν ξεκινήσουν διαδικασίες που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τη λειτουργία και το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», καθώς μέχρι τώρα από το ΤΑΠΑ προβλέφθηκε μόνο η πρώτη από τις δύο δόσεις λειτουργικών εξόδων. «Να θωρακιστούν τα αποθεματικά του ΤΑΠΑ από νέο πιθανολογούμενο "κούρεμα" των ομολόγων» (σ.σ. «κούρεμα» έγινε την άνοιξη με το PSI). «Να καταργηθεί ή να ανασταλεί η διάταξη του Ν. 4071/2012 που προβλέπει ότι ποσοστό έως 40% των ετήσιων εσόδων του ΤΑΠΑ αποδίδεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Να γίνει ρύθμιση του δανείου που στραγγαλίζει οικονομικά το ΤΑΠΑ», αφού η δόση που υποχρεούται να καταβάλλει στο τέλος του χρόνου, υπερβαίνει τα αποθεματικά των 9 εκατ. ευρώ που απέμειναν μετά το «κούρεμα». «Θεσμική θωράκιση της περιουσίας του ΤΑΠΑ από οποιεσδήποτε σκέψεις "αξιοποίησης" (...) Τα μνημεία, τα ακίνητα και οι εκτάσεις, που έχουν απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς - για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς - να παραμείνουν στην αρμοδιότητα και διαχείριση του ΤΑΠΑ και των Υπηρεσιών της ΓΓ Πολιτισμού (...) Να εξαιρεθούν, ρητά, τα ακίνητα και μνημεία από τα νομοσχέδια για εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (...) ή οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας "Διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις"».

Για τα αντίγραφα που πωλούνται στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, ο ΣΕΑ ζητά «να παραμείνουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΤΑΠΑ». Επίσης, «να καθοριστεί το ύψος της συνεισφοράς του Μουσείου Ακρόπολης στο ΤΑΠΑ», καθώς δεν εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ που προβλέπει ο Ν. 3711/2008. «Να προχωρήσει η ηλεκτρονική έκδοση του Αρχαιολογικού Δελτίου» για να μην καθυστερεί η δημοσίευση των ανασκαφικών αποτελεσμάτων και των αρχαιολογικών ερευνών. «Να επιστραφούν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία όλοι οι πόροι του ΟΠΑΠ, που διατίθεντο στα μνημεία μέσω του Ειδικού Λογαριασμού, με θεσμοθέτηση ποσοστού επί των εσόδων του ΟΠΑΠ, που θα κατευθύνεται αποκλειστικά σε έργα πολιτισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ