Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προωθούν το μοντέλο «μουσείο - μαγαζί»

Το αγοραίο «μοντέλο» της πλήρους εμπορευματοποίησης των μουσείων, άρα και των συλλογών και αρχείων τους, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του λαού, προωθείται και μέσω ημερίδων που συνδιοργανώνουν ελληνικά μουσεία με φορείς - εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού, με δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, αφού, αφενός τα μουσεία αυτά είναι κρατικά ή επιχορηγούμενα, αφετέρου, οι ξένοι φορείς είναι επιπέδου πρεσβειών.

Την ερχόμενη Δευτέρα λοιπόν, το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Βρετανικό Συμβούλιο, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Το επιχειρηματικό μουσείο: Στρατηγικές και μοντέλα ανάπτυξης και χρηματοδότησης μη κερδοσκοπικών οργανισμών»! Το Μουσείο Μπενάκη παίρνει τη «σκυτάλη στις 8/11 με τη διοργάνωση της ίδιας ημερίδας, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ και το Βρετανικό Συμβούλιο. Εκπροσώπους, δηλαδή, μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, που έχουν επιβάλλει τη «ζούγκλα» της «ελεύθερης αγοράς» στον πολιτιστικό τομέα στο εσωτερικό τους και, ταυτόχρονα, με διάφορους τρόπους, όπως ο παραπάνω, «εξάγουν» και σχετική «τεχνογνωσία».

«Εργαλείο» για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού είναι και το, αμερικανικής «έμπνευσης» πρόγραμμα «CULTURAL ENVOY» (στο πλαίσιο του οποίου οργανώνεται η ημερίδα), το οποίο εμφανίζεται σαν μηχανισμός για «σύνδεση των πολιτιστικών οργανισμών με καινούργιες κατηγορίες κοινού (διαφορετικούς πολιτισμούς, εθνότητες, ηλικίες, κοινότητες κ.ά.) με χρήση «καινοτόμων προϊόντων που θα εξυπηρετήσουν την επικοινωνιακή στρατηγική τους».

Η ημερίδα αποσκοπεί στην «ανταλλαγή απόψεων σε δύο κρίσιμους τομείς της μουσειακής κοινότητας: τις στρατηγικές ανάπτυξης και αποτελεσματικής προώθησης των προγραμμάτων, για την ανεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, ώστε τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί να εξασφαλίσουν οικονομική αυτάρκεια και βιωσιμότητα». Δηλαδή, επιβολή του μοντέλου «μουσείο - μαγαζί», που στην Ελλάδα «εγκαινιάστηκε» επισήμως με τον ιδρυτικό νόμο του Μουσείου Ακρόπολης, με τον οποίο αποκόπηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Η ημερίδα απευθύνεται σε «επαγγελματίες μουσείων, πολιτιστικών ιδρυμάτων, άλλων μη-κερδοσκοπικών οργανισμών και σε φοιτητές αντίστοιχων κατευθύνσεων», αλλά είναι ανοιχτή στο ευρύτερο κοινό για να προωθηθούν τα «μηνύματά» της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ