Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΣΤΕΦΑΝ ΡΟΜΠΕΛΕΝ
Κι αν ζούσαμε όλοι μαζί;

Στον αντίποδα της θεοποιούμενης νεότητας η φωτεινά χαριτωμένη ταινία του Στεφάν Ρομπελέν -ενός πρωτάρη σκηνοθέτη που οι κακές γλώσσες λένε ότι «προσγειώθηκε στο σινεμά κάπως ... γέρος»- για την τρίτη ηλικία.

Με απλότητα και αρκετή δόση ρεαλισμού πραγματεύεται θέματα από πολύ σπάνια -αρρώστια, πολύμορφη εξάρτηση των ηλικιωμένων- έως ταμπού - σεξουαλικότητα και θάνατο. Η ταινία βλέπεται ευχάριστα από την αρχή ως το τέλος κι αυτό το οφείλει στο εξαιρετικό καστ ερμηνευτών της που υποδύονται πέντε «κολλητούς» εβδομηντάρηδες που κάποια στιγμή, αποφασίζουν για λόγους πρακτικούς να συγκατοικήσουν...

Να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι τίποτα δε λειτουργεί «πιστευτά» σ' αυτό το εγχείρημα φαντασίας με τα αταίριαστα ζευγάρια. Από την Τζέιν Φόντα ως την Τζεραλντίν Τσάπλιν. Η Αμερικάνα Φόντα, συνταξιούχος καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο ...έχει αποφασίσει να μην αφαιρέσει ένα κακοήθη όγκο στο στήθος και σχεδιάζει μυστικά την κηδεία και την ταφή της ως να διοργάνωνε πάρτι κοσμικό... Σύζυγος μια ολόκληρη ζωή του Πιέρ Ρισάρ -εκείνος σήμερα με αρχικό στάδιο άνοιας- και κάποτε ερωμένη του Κλοντ Ρις. Η αστή Τζεραλντίν Τσάπλιν, παντρεμένη για πάνω από σαράντα χρόνια με τον «άξεστο» Γκι Μπεντός, ακόμα κόκκινο από το Μάη του '68... και ερωμένη και αυτή του Κλοντ Ρις. Για να μην αναφερθούμε στον παντελώς άχρηστο ρόλο του Γερμανού Ντάνιελ Μπρυλ... Ας όψεται η γαλλο-γερμανική συμπαραγωγή που επιβάλλει συμμετοχές.

Η ιδέα πολύ συμπαθητική και το καθαυτό θέμα θα άξιζε πολύ καλύτερο σενάριο από αυτό το κοπιώδες πάτσγουορκ, το συρραμμένο με χοντρές βελονιές και σκηνοθετημένο με τρόπο επίπεδο, χωρίς πάθος, ρυθμό και ζωντάνια. Βέβαια αρετές του τύπου κουράγιο, τόλμη, τόνοι ελαφρείς, αισιοδοξία και χιούμορ εδώ και εκεί, δε λείπουν... Οι ηθοποιοί όλοι εξαίρετοι, καθένας με τον τρόπο του, σφύζουν από ενέργεια, ρουφούν ακόμα, απεγνωσμένα την ζωή... Μόνο και μόνο για τους ηθοποιούς πρέπει κανείς να δει τη γλυκόπικρη αυτή δραματική κωμωδία που καίει όλα τα ταμπού για τους ηλικιωμένους και βλέπεται ευχάριστα -σαν μια ευχή- από την αρχή ως το τέλος.

Παίζουν: Τζέιν Φόντα, Τζεραλντίν Τσάπλιν, Κλοντ Ρις, Πιέρ Ρισάρ, Γκι Μπεντος, Ντάνιελ Μπριλ, κ.ά.

Παραγωγή: Γαλλία, Γερμανία (2011).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ