Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Παραδοχή εμπλοκής σε δολοφονία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ισραηλινοί κομάντος δολοφόνησαν τον υπαρχηγό και συνιδρυτή της ΟΑΠ στην Τύνιδα, το 1988. Αυτό δημοσίευσε η εφημερίδα «Γιεντιότ Αχαρονότ», μετά από εξάμηνη διαβούλευση με την υπηρεσία λογοκρισίας του στρατού. Είναι η πρώτη φορά που οι ισραηλινές υπηρεσίες παραδέχονται εμπλοκή σε δολοφονική επίθεση κατά προσώπου που θεωρείται «εχθρός του Ισραήλ», καθώς συνήθως η τακτική που ακολουθείται είναι να μην υπάρχει ούτε διάψευση ούτε επιβεβαίωση. Γι' αυτό και η ανοιχτή παραδοχή της δολοφονίας του Κχάλιντ αλ Ουαζίρ ή γνωστότερου ως Αμπού Τζιχάντ, αποτελεί έκπληξη και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αναζητούν αν κρύβεται κάτι πίσω από την επιλεκτική αυτή αλλαγή τακτικής.

Ο Αμπού Τζιχάντ δολοφονήθηκε, τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου 1988, στο αρχηγείο της ΟΑΠ στην Τύνιδα από ομάδα 26 κομάντος της επίλεκτης μονάδας του ΓΕΣ, του οποίου επικεφαλής ήταν ο σημερινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιααλόν. Υψηλή εποπτεία της επιχείρησης από το υπουργείο Αμυνας είχε ο νυν υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ.

Το δημοσίευμα βασίζεται σε συνέντευξη του Ναχούμ Λεβ που δόθηκε προ το 2000 οπότε πέθανε. Ο Λεβ ήταν ο επικεφαλής των κομάντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ